Kadınlarda LH Hormonu ve Gebelik

Yayın Tarihi : 2017/05/21 12:59 • Güncelleme Tarihi : 2021/10/05 04:17 •

Kadınlarda   LH hormonu overlerde yani  yumurtalıkta bulunan teka hücreleri üzerinde etkiye sahiptir

Kadınlarda LH Hormonu ve Gebelik

Kadınlarda LH hormonu overlerde yani  yumurtalıkta bulunan, teka hücreleri üzerinde etkiye sahiptir.

Bu şekilde  androjen olarak bilinen çeşitli  hormonların üretilmesinde söz sahibidir. Bu hormonlar sonunda östrojene dönüşmektedir

Kadınlarda LH hormonunun  temel işlevi ise yumurtlamanın sağlanmasıdır.LH eksikliğinde yumurtlama işlevi aksamaktadır.

LH sayesinde meydana gelen  yumurtlama sonrası oluşan korpus luteumdan ise progesteron hormonu salgılanmaktadır. Kısaca LH, gebelik hormonlarının kontrol merkezleridir. Gebelik hormonları olmazsa, sağlıklı bir gebelikten ve hatta mevcut bir gebelikten bahsedilemez. 

Korpus Luteum Nedir?

Yumurta gelişiminin sebebi, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Her ay dönümünde olgunlaşan yumurta hücresi, döllenmediğinde adet döngüsü ile, kan yardımıyla vücuttan atılırken; bu yumurta hücreleri döllendiği zaman bir bebek oluşturabilecek kuvvettedir. Bu kuvvetini içeriğindeki materyallerden alır.

Düşünün ki, bir meyvenin çekirdekleri, uygun ortamda çimlendirilirse, kendinden yeni bir bitki çıkarabilecek kuvvettedir. Anne rahmindeki yumurtalar da böyledir. Korpus luteum yani sarı cisim olarak adlandırılan yapı ise, bu çekirdekteki besindir. Yani olur da yumurta döllenirse, meydana gelecek olan zigotun yani yavru bireyin, bir göbek kordonu oluncaya ve dolaşıma katılıncaya dek, besin sağlayabileceği zengin bir içeriktir.

Dolayısıyla sağlıklı gebelik için gerekli olan korpus luteumun salgılanması ve oluşması, LH hormonu etkisiyle sağlanmaktadır.

Progesteron Nedir?

Progesteron hormonu ise, gebelik oluşması durumunda, bebeğin rahime tutunmasını ve burada varlığını sürdürebilmesini sağlayan hormondur. Oluştuğunda rahime tutunamayan bebek, düşüğe sebep olur ve sağlıklı bir gebelikten bahsedilemez. Yani gebeliğin devam etmesi, yine LH hormonuna bağlı, progesteron hormonu sayesinde kontrol edilir. 

Hormon Bozukluğunda Gebelik Nasıl Sağlanır?

Hormon bozuklukları tedavisi, suni hormonların vücuda verilmesi ile bu hastalıklar tedavi edilir. 6 ay korumasız ilişkiye rağmen gebelik oluşmayan kişilerde; hormon kontrolleri istenir ve gebelik takvimi oluşturulur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
s*********** :

Hocam merhaba. Benim sorum şu, göbek kasık arası hafif kahverengi çizgi kesinlikle gebelik işareti midir? Hamile olmayanlarda da görülebildiğini söyleyenler var. Böyle bi durum var mıdır? Varsa olası sebepleri neler olabilir? En kısa zamanda cevaplarsanız çok çok sevinirim şu an çok önemli.


Cevap:

Hayır, anlattığınız belirti kesinlikle hamileliği göstermez, muzyene olmanızı öneririz..

?