Kadınlarda Yumurtlama Hesabı Nasıl Yapılır?

Yayın Tarihi : 2017/05/29 15:02 • Güncelleme Tarihi : 2017/05/29 15:02 •
Yumurtlama dönemi ve buna denk gelen gün kadınlar arasında sık merak edilen bir konudur
Kadınlarda Yumurtlama Hesabı Nasıl Yapılır?

Yumurtlama dönemi ve buna denk gelen gün kadınlar arasında sık merak edilen bir konudur.Özellikle cinsel yönden aktif hayatı olan kadınlar yumurtlama günü hakkında bilgi sahibi olmak ister.
Hamile kalmak isteyenler de istemeyenler de gebelik ihtimali yönünden bu süreci oldukça  merak eder.
Kadının gebelik ihtimalinin en yüksek oranda olması için ilişkinin yumurtlama dönemine denk gelmesi gerekmektedir.Yumurtlama döneminin bir diğer adı ise ovulasyon dönemidir.
Normal şartlar altında, düzenli olarak adet gören kadınlarda (bu süreç 28 günde bir olarak tanımlanır) yumurtlama (ovulasyon) adet kanaması (regl) başladıktan 2 hafta önce (14 gün) meydana gelir.
Benzer bir ifadeyle bu süreyi yine pratik olarak adet kanaması başladıktan 14 gün sonra olarak da tanımlayabiliriz.
Sonuç olarak  her durumda yumurtlama dönemi adet periyodunun tam ortasına denk gelmektedir.
Gebelik ihtimali kadınlarda en çok hangi günlerde yüksektir?

Önceden de belirtiğimiz üzere üreme çağındaki kadınlarda yumurtlama (ovulasyon) dönemi adet kanamasının başladığı ilk günden sayarak 14. güne denk gelir. Bu günden 2-3 gün önce başlayarak 1 hafta boyunda 2-3 günde bir cinsel ilişkide  bulunmak hamile kalma şansını arttıracaktır.
Bir başka deyişle adet başlamadan 17-18 gün önce başlayarak 1 hafta boyunca 2-3 günde bir ilişkiye girmek çocuk isteyen kadınların hamilelik ihtimalini güçlendirecektir.
Burada önemli bir bilgiyi de hatırlatmak isteriz.Her gün ilişkiye girmek erkekte sperm sayısını azaltacağı için pek önerilmez.Bu nedenle içocuk isteyen çiftlere tercihen iki günde bir cinsel ilişki önerilir.

Adet düzenleri kadınlarda farklı olabilir.Buna göre farklı aralıklarla adet gören kadınlar için farklı alternatifler de bulunmaktadır:

Adetleri düzenli 30 gün süren bir kadın adet kanamasının başladığı ilk günden başlayarak 16. gün içinde  yumurtlama olacağını var saymalıdır.
  
Adet kanamaları düzenli 35 günde bir olan kadınlarda yumurtlama günü 21. güne denk gelir.

Adetleri düzensiz olan kadınlarda ise yumurtlama gününü tahmin etmek daha zordur. Ancak her durumda adet kanaması başlamadan ortalama 14 gün önce yumurtlama meydana gelir.
Üstteki yumurtlama süresi hesaplanma yolları hep sonraki adetten geriye doğru sayılacak şekilde verilmiştir.Bunun sebebi de yumurtlama gününün gelecek adete göre hesaplanmasının  daha güvenilir olmasıdır.
Normal şartlar altında adetin ikinci dönemi yani yumurtlama-adet arasındaki luteal faz süresi 14 gün sabittir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?