Kalorimetre Nedir ?

Yayın Tarihi : 2016/05/18 04:48 • Güncelleme Tarihi : 2021/02/09 00:25 •
1900'lerde geliştirilmiş ve besini çerisindeki kalori miktarının ölçülmesinde kullanılan metal bir alettir.
Kalorimetre Nedir ?

Kalori Nedir?

Tüketilen her besin, belli enerji miktarlarını içerisinde barındırır. Bu besin maddelerinin içerikleri, onların ne kadar süre ile, ne şekilde yakılacaklarını belirlemede ana unsurdur. Bu sebeple kilo kontrolü açısından en önemli değerlendirme kalori hesabıdır. 

Her besinin kalorisi bellidir. İcerisine kattığınız ekstra her besin ise, ilave kalori olarak sayıma dahil edilir. Bu sebeple bir besinin içinde ne kadar çok unsur varsa, kalori bakımından da o kadar zengindir demektir. 

Her Bireyin Kalori İhtiyacı Aynı mıdır?

Kalori ihtiyaç mıdır? İlk olarak bu sorudan başlayalım. Günlük hayatta ve vücudun işleyişinde yapılan her eylemin bir sebebi vardır. Yemek yemenin de amacı; besinlerin solunum yani, oksijenle yakılması neticesinde, enerji elde etmektir. Bu sebeple beslenme oldukça önemli bir husustur. Ancak beslenme işinde abartıya kaçılması, kilo artışıyla beraber sağlıksızlığı da getirir. Bu sebeple kalori hesabı, günlük yaşamın önemli bir parçasıdır. 

Peki her bireyin günlük alması gereken kalori aynı mıdır? Bu sorunun cevabı, katiyen her bireyin kalori ihtiyacı farklıdır. Bir bireyin kalori ihtiyacını belirleyen en önemli unsur, kişinin günlük hayatta ne kadar kalori harcadığıdır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, beslenmenin amacı, gün içinde size yetecek enerjiyi almanızdır. Ancak aldığınız kalori kadar yakmıyorsanız, vücudunuza yağ depoluyorsunuz demektir. Günlük hayatta ne kadar aktif vücudunuzu ve beyninizi kullanıyorsanız, o kadar kalori ihtiyacınız var demektir. 

Kalorimetre Nedir?

Kalorimetre; 1900'lerde geliştirilmiş ve besin içerisindeki kalori miktarının ölçülmesinde kullanılan metal bir alettir. Aletin işlemesi besin içerisindeki madde yıkımının hesap edilme prensibine dayanır. Kilo kontrolü için uygulanan diyet programlarında kullanılabilir. Amacı, kullanılan ve ihtiyaç duyulan kaloriyi hesaplamanın yanında, tüketilen besinlerin içeriğindeki kalori miktarlarını da belirlemektir ve diyetler için olmazsa olmazdır. 



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?