Kan Şekeri Değer Aralığı Nasıl Olmalıdır?

Yayın Tarihi : 2018/07/27 19:17 • Güncelleme Tarihi : 2021/09/18 21:30 •

Kan şekeri yüksekliği diyabet yani şeker hastalığının varlığına işaret edebilir

Kan Şekeri Değer Aralığı Nasıl Olmalıdır?

Kan şekeri yüksekliği diyabet yani şeker hastalığının varlığına işaret edebilir. Yetişkin bir bireyde açlık kan şekeri 90 mL'nin, tokluk kan şekeri ise 140 mL'nin altında olmalıdır. Hamilelik veya bazı özel durumlar sonrası bu değer yüksek çıkabilir. Değerin düzenli olarak ölçülerek tekrar normal seviyesine dönüp dönmediği takip edilmelidir. Eğer kan şekeri gereğinden yüksek veya düşükse uygun tedavi uygulanmalıdır. 

Kan Şekeri Ne Demektir?

Vücudun hayatsal ve günlük fonksiyonlarını yerine getirebilmek için enerjiye ihtiyacı vardır. Bu enerjinin kaynağı ise, glikozdur. Kandaki glikoz seviyesi, aslında vücudun enerjisini ortaya koyan birimdir. Yani kan şekeri, kandaki glikoz seviyesi anlamına gelir. Bu glikozun fazlası karaciğerde glikojen olarak depo edilir. Sağlıklı bir vücutta, halihazırdaki glikoz yetersiz kaldığında; yani dışarıdan besin alınmadığında bu eksikliği, karaciğerden glikojeni çekip, glikoza dönüştürerek harcamaya başlar ki; bu akışların tamamı hormonların kontrolünde gerçekleşir. 

Ani Kan Şekeri Yükselmelerine Dikkat

Kan şekeri, beslenme ile çok değişen unsurdur. İçinde şeker olan her besin, kan şekerinde ani yükselmelere sebep olur. Ani yükselen kan şekeri, vücuda bir süre enerji sağlar ancak bu enerji çabucak tükenerek, kan şekerinin bu sefer çok ani düşmesine sebep olur. Bu yüzden aşırı yemek yediğinizde, kahve yanında çikolata veya lokum yediğinizde, tatlı yediğinizde bir ağırlık çökmesi, algıda zorlanma, uyku hali meydana gelir. Bunun sebebi aniden yükselen ve aniden düşen şeker düzeyidir. 

Eğer şekerli gıdalar tüketmekten hoşlanıyorsanız, bu gıdaları aç karınla tüketmeniz tavsiye edilir. Ayrıca az dilim alarak, uzun süre çiğnemek gereklir. Bu sayede hem tokluk sağlanır ve yediğiniz tatlı öğün hükmüne sahip olur. Hem de, kan şekerindeki ani hareketliliği daha aza indirmiş olursunuz. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?