Kan Testi Nedir? Kan Testleri Nasıl Yaptırılır ve Hazırlanılır?

Yayın Tarihi : 2019/03/19 17:00 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/31 19:00 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
Bu makalemizden kan testinden önce, kan testi esnasında ve sonrasında yapmanız gereken şeyler ve süreç hakkında bilgi endinmeniz mümkündür.
Kan Testi Nedir? Kan Testleri Nasıl Yaptırılır ve Hazırlanılır?

Kan testleri geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir ve en yaygın tıbbi test türlerinden biridir.

Örneğin, kan testini doktorlar aşağıdaki durumlar için isteyebilir:

  • Genel sağlık durumunuzu değerlendirmek
  • Enfeksiyon olup olmadığını kontrol etmek
  • Karaciğer ve böbrekler gibi bazı organların ne kadar iyi çalıştığını görmek
  • Bazı genetik durumları görmek

Kan testlerinin çoğu sadece birkaç dakika sürer ve doktorunuz, hemşireniz veya laboratuvar teknisyeni tarafından laboratuvar, muayenehane veya hastanede yapılır.

Kan testi için hazırlanma:

Kan testinizi isteyen sağlık uzmanı, testinizden önce takip etmeniz gereken özel talimatlar olup olmadığını size söyleyecektir.

Örneğin, kan testinin türüne bağlı olarak, size aşağıdaki talimatları verebilir:

  • 12 saate kadar su dışında herhangi bir şey yemeyin veya içmeyin (oruç)
  • Sürekli kullandığınız bir ilacı almayı bırakın

Verilen talimatları takip etmek önemlidir, çünkü testin sonucunu etkileyebilir ve ertelenmesi veya tekrar yapılması gerektiği anlamına gelebilir.

Kan testi sırasında ne olur?

Bir kan testi genellikle kolunuzdaki bir damardan kan örneği almayı gerektirir.

Kol vücudun kullanılabilecek en uygun uzvudur çünkü damarlar rahatlıkla görülebilir. Normalde, kan örneğinin alınması gereken en uygun yer, damarların yüzeye göreceli olarak yakın olduğu, dirseğin veya bileğin içidir.

Çocuklardan kan örnekleri genellikle elin arkasından alınır. Kan örneği alınmadan önce cildi özel bir sprey veya krem ile uyuşturulabilir.

Sıkı bir bant (turnike) genellikle üst kolunuza takılır. Turnike, kolu sıkıştırır, geçici olarak kan akışını yavaşlatır ve damarın şişmesine neden olur. Bu durum kan örneğinin alınmasını kolaylaştırır.

Numuneyi almadan önce, doktor veya hemşire iğnenin gireceği alanı antiseptikle temizleyebilir.

Damara bir şırınga veya özel bir tüpe bağlı bir iğne sokulur. Şırınga, kanınızın bir örneğini almak için kullanılır. İğne içeri girdiğinde hafif bir kaşıntı veya ağrı hissedebilirsiniz, ancak çok acı verici olmamalıdır. İğneleri ve kanı sevmiyorsanız, numuneyi alan kişiye söyleyin, böylece sizi daha rahat hissettirebilir.

Numune alındığında, turnike serbest bırakılır ve iğne çıkarılır. Pamukla iğnenin çıktığı yere birkaç dakika baskı yapılır. Temiz tutmak için küçük yaraya bir yarabandı yapıştırılabilir.

Kan testinden sonra ne olur?

Test sırasında sadece az miktarda kan alınır, böylece herhangi bir önemli etki hissetmezsiniz.

Ancak, bazı insanlar test sırasında ve sonrasında baş dönmesi hissedebilir ve bayılabilirler. Bu durumu daha önce yaşadıysanız, testi yapan kişiye söyleyin ki durumunuzun farkına varsınlar ve sizi daha rahat hissettirmeye yardımcı olsunlar.

Testten sonra, iğnenin girdiği yerde küçük bir morarma olabilir. Morluklar acı verici olabilir, ancak genellikle zararsızdır ve önümüzdeki birkaç gün içinde geçer.

Kan testi sonuçları

Kan örneği alındıktan sonra, bir tüpe konur ve adınızla birlikte ayrıntılar üzerine yazılır. Daha sonra, kontrol edilene bağlı olarak, mikroskop altında inceleneceği veya kimyasallarla test edileceği bir laboratuvara gönderilecektir.

Sonuçlar hastaneye veya testi isteyen hekime geri gönderilir. Bazı test sonuçları aynı gün içinde veya birkaç gün sonra hazır olacaktır, ancak diğerleri birkaç hafta boyunca mevcut olmayabilir. Sonuçlarınızın ne zaman hazır olacağı ve size nasıl verileceği anlatılacaktır.

Bazen, sonuçları almak stresli ve üzücü olabilir. Bir testin sonucu hakkında endişeleriniz varsa, sizinle gelmesi için güvenilir bir arkadaşınıza veya akrabanıza söyleyebilirsiniz. HIV gibi bazı testlerin sonuçlarıyla başa çıkmanıza yardımcı olmak için uzman danışmanlığı sunulacaktır.

Kaynak: https://www.nhs.uk/conditions/blood-tests/

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?