Kan Tükürme Nedenleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2015/06/26 12:00 • Güncelleme Tarihi : 2022/03/01 02:30 •

Hemoptizi olarak isimlendirilen kan tükürme durumu, sonuçları oldukça ciddi olan hastalıkların önemli bir belirtisidir.

Kan Tükürme Nedenleri Nelerdir?

Hemoptizi olarak isimlendirilen kan tükürme durumu, sonuçları oldukça ciddi olan hastalıkların önemli bir belirtisidir. Kan tükürme başlıca akciğer kanseri ve zatürre gibi hastalıkların habercisidir. 

Ancak ağızdan kan gelmesi, her zaman büyük hastalıkların habercisi değildir. Diş eti kanamasından kaynaklanan bir durum da olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Eğer diş etinde bir sorun yok ve kan tükürülüyor ise en kısa sürede doktora gidilmeli ve gerekli tahliller yapılmalıdır. Ağızdan gelen kanamada bazen boğaz tahrişleri de karşımıza çıkabiliyor. Şiddetli öksürük, hapşuruk gibi durumlarda boğazda meydana gelen tahriş ve yaralar, zaman zaman kanama yapabiliyor ve tükürük yoluyla ağızdan çıkabiliyor. 

Ağızdan Kan Gelmesi Durumunda Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Ağızdan kan gelmesi genel olarak korkutan bir durum olsa da, öncelikle sakin olunmalıdır ve kişi kendini takip etmelidir. Ne sıklıkla kan geldiği, hangi durumların, hangi beslenme şeklinin ardından kan geldiği, gelen kanın rengi (siyaha yakın koyu veya parlak kırmızı oluşu), balgam yoğunluğu, eşlik eden burun kanaması gibi pek çok unsurun birlikte değerlendirilmesi gerekir. Hasta bu durumlara hakim olarak doktor muayenesine gittiğinde teşhisi de bir o kadar hızlı ve doğru olacaktır. Bu da insanı çözüme götüren en önemli odak olacaktır. 

Kan özellikle birbirini tutmayan düzensiz vakitlerde geliyorsa, balgamla karışık ve koyu renk geliyorsa, derinlerden geldiğine işaret olabilir ancak kesin tanı muayene ve detaylı araştırmalar neticesinde ortaya konacaktır. Bu sebeplerle kötüyü düşünmekte acele etmemeli, öncelikle diş doktoruna ve kulak burun boğaz uzmanına danışmalı ve gerek görülürse göğüs hastalıkları uzmanından destek alınmalıdır. 

Kısacası kan tükürmenin pek çok sebebi olabilir. Doğru teşhis her zaman doğru tedaviye götüreceğinden bu husus da dikkate alınmalı ve en kolay şekilde doktor kontrolünde çözülmelidir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?