Kanser Hastaları, Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Etmeli

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/22 21:00 •
Kanser tedavisi sonrasında duygusal olarak hastalığın etkilerinden kurtulmak ve yeni yaşama adapte olmak zaman alabiliyor
Kanser Hastaları, Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Etmeli

Kanser tedavisi sonrasında duygusal olarak hastalığın etkilerinden kurtulmak ve yeni yaşama adapte olmak zaman alabiliyor.
Kanseri yenmek kadar, kanser sonrası yeni yaşama uyum sürecini de çok iyi yönetmek gerekiyor.Kanser tedavisinden sonra yeni yaşama uyum aşamasında, nüks endişesi ve uyum güçlükleri ön plana çıkıyor.
Tedavi gören birçok hasta, tedavi sonrası hastalığının tekrar nüksedeceğinden endişeleniyor ve bu duygudan arınması zaman alabiliyor.Bazı günler bu kaygılarla başa çıkılabilir, hatta unutulabilirken; bazı günlerde ise bu endişeler dayanılmaz bir hal alabiliyor.

Peki kanser tedavisi sonrası yeni yaşama uyum sağlamak için neler yapılabilir?

Neolife Tıp Merkezi’nden Uzman Psikolog Elçin Şayan, kanser tedavisi sonrası normal yaşama dönmek için uygun bir yaşam biçimi geliştirmek gerektiğini belirtiyor. Beslenme, egzersiz, uyku gibi sağlıklı bir beden sağlamaya ve korumaya yönelik ihtiyaçların yanı sıra psikososyal olarak da yeni yaşama uyum sağlamak için göz ardı edilmemesi gereken ipuçlarını şu şekilde sıralıyor: 

•Stresten korunun: Stres yaratan kişi, olay ve durumlardan, genel olarak stres kaynaklarından uzak durun. Ancak çoğu zaman hayatımızdaki stres unsurlarını tamamen yok edemeyebiliriz. Bu sebeple var olan stres unsurlarından en az düzeyde etkilenmeye çalışın, yeni stresle başa çıkma yöntemleri geliştirin.  

•Olumlu düşünün: Aklınıza gelen ve henüz cevabı olmayan sorulara olumlu cevaplar verin; günlük yaşantıda kişilerin, olayların ve durumların olumlu yanlarını görmeye çalışın. 

•İlişkilerin yeniden yapılandırılması: Kanser yaşantısı ve tedavi süreci, ilişkilerin anlamsal özelliklerinin öne çıktığı, aile ve sosyal ilişkilerdeki rollerin geçici bir süreliğine değişimler gösterebildiği bir deneyim. Tedavi sonrasında eş, aile, arkadaş ve sosyal alandaki ilişkilerinizi yeniden yapılandırın. 

•Kendiniz için zaman ayırın: Size keyif veren, iyi gelen ortamlara, etkinliklere ve kişilere zaman ayırın. Tabii dinlenmeyi unutmayın! 

•Destek alın: Tüm bunları yaparken zorluk yaşadığınızda kendiniz için bir şey yapın ve bir uzmandan profesyonel destek alın.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?