Kanser Tedavisinden Önce Üreme Hücrelerini Koruyun

Yayın Tarihi : 2019/07/25 13:15 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/31 08:15 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Kanser; artık daha genç yaşlarda görülebilir olsa da, etkin tedavilerin artması sayesinde artık daha az korkulan ve başarı oranlarının daha çok arttığı bir hastalıktır.

Kanser Tedavisinden Önce Üreme Hücrelerini Koruyun

Kanser; artık daha genç yaşlarda görülebilir olsa da, etkin tedavilerin artması sayesinde artık daha az korkulan ve başarı oranlarının daha çok arttığı bir hastalıktır.

Önceden kanser hastaları ölüm beklerken, artık tedavi sonrası yeni hayatlarını beklemektedir. Kanserde sağlanan bu büyük başarı, tedavi sırasında oluşan aksaklıklar için de yeni tedavileri beraberinde getirmektedir.

Kanser tedavisi gören kişilerde; radyoterapi ve kemoterapiler sebebiyle, eşey hücreleri zarar görmektedir. Bu yüzden kanser tedavisi sonrasında pek çok erkekte sağlıklı sperm ürememekte ve pek çok kadında yumurta oluşmamaktadır.

Kanser tedavisi; uzun ve yorucu bir yolculuktur. Bu yolculuk bittiğinde ise, kişi artık daha hayat dolu, daha çok yaşama isteği olan bir bireye dönüşür. Özellikle genç yaşta kanser atlatmış olan hastalar, bu dönemde bebek sahibi olmak isterler. Geçmiş dönemlerde maalesef; tedavilerde kaybettikleri üreme özelliklerinden dolayı bu düşünceleri sadece hayal olarak kalmaktaydı. Ancak günümüzde, tedavi öncesi dondurulan yumurta ve spermler, yeni nesil hastalar için umut olmaktadır.

Kanser ve Üreme Süreci Nasıl Gerçekleşir?

Kişiye kanser tanısı konduktan sonra, doktoru öncelikle sperm veya yumurta dondurma işlemi isteyip istemediğini kişiye danışır. Şayet istiyorsa, uygun şartlarda hastadan alınan üreme hücreleri, uygun koşullarda dondurulur. Kadın ve erkeklerde bu dönemler farklılık gösterir.

Sperm alımında özel bir zaman gözetilmezken, kadında yumurtaların aylık döngüsünde yumurtanın olgunlaşması beklenir. Şayet kanser tedavisinde doktorun öngördüğü böyle bir vakit varsa ancak o şartla beklenebilir. Acil tedavilerde maalesef beklemek söz konusu değildir. Öncelik hastanın iyileşmesidir.

Dondurulan üreme hücreleri yıllar boyu uygun ortamlarda saklanabilir. Bu sebeple hastanın tedavi süresince hücreleri için kaygılanmasına gerek yoktur. Kanser tedavisi bittiğinde ise, canlandırılan hücreler, tüp bebek yöntemi yolunu izler. Yani laboratuvar ortamında sperm ve yumurta birleştirilerek, döllenmesi, belli bir olgunluğa gelmesi sağlanır ve transfer işlemi gerçekleştirilir. Bu yolla kanser hastası ister erkek olsun ister kadın, ebeveyn olma hakkı sağlanmış olur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?