Kansızlığa Neler İyi Gelir?

Yayın Tarihi : 2017/08/09 11:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/12 12:46 •

Hemoglobin; kanda gazların taşınmasını sağlayan unsurlardır. Yani oksijen ve karbondioksitin daha yoğun taşınması, vücudun beslenmesi için çok önemlidir.

Kansızlığa Neler İyi Gelir?

Kansızlık; kan değerlerinde demir mineralinin düşmesi neticesinde meydana gelen hastalıktır. Basit kansızlık, beslenme takviyesi ile geçirilebilir. Kansızlığa çözüm olan başlıca besinler; üzüm, pekmez, kırmızı et, baklagiller, fındık. Kansızlığa sebep olan mineral demirdir.

Demir, ancak C vitamini eşliğinde tüm özelliğini ortaya çıkarır ve vücudun demir depolarını doldurur. Özellikle kırmızı et ve sakatat tüketirken C vitamini ile eşlik etmek, besinin demir değerini artırır. Bu sayede kansızlığa çok daha kalıcı bir etki sağlanır.

Ayrıca kalsiyum minerali, demire ters etki yapar. Yani demir kanı beslerken, kalsiyum kemiği besler dolayısıyla aynı beslenmenin içinde hem kalsiyum hem demir almak yerine, bunları ayrı ayrı tüketmek daha doğrudur. Bu sebeple et yemeklerinin yanında, özellikle kansızlık olan kişiler için, ayran veya yoğurt tüketilmemelidir. Kansızlık ileri seviyedeyse mutlaka ilaç veya iğne takviyesi yapılmalıdır. Çünkü demir yetersiz olursa; eşliğinde B12 vitamini de düşük olur. bu durumda bilişsel öğeler görevini yeterince yerine getiremez. Unutkanlık, halsizlik, algılayamama gibi durumlar ortaya çıkar.

Demirin bir başka önemi de içerisinde hemoglobin bulundurmasıdır. Hemoglobin; kanda gazların taşınmasını sağlayan unsurlardır. Yani oksijen ve karbondioksitin daha yoğun taşınması, vücudun beslenmesi için çok önemlidir. Hemoglobinler yeterince olmazsa, dokulara oksijen az taşınır. Dolayısıyla beyin de dahil, organlar görevlerini yeterince yerine getiremezler ve kişide devamlı bir uyuklama hali görülür. Çünkü vücuda yeterince oksijen taşınmadığında vücut enerji bulamaz ve aktif hale gelemez. Bu sebeple kansızlık tek başına bile büyük bir hastalıktır. Önlemleri mutlaka alınmalıdır. Düzenli Beslenmek Vücut İçin Çok Önemlidir Beslenme şekli, yaşam şeklinizi belirler. Ne kadar düzenli ve besleyici bir yeme tarzınız varsa, hastalıklardan da o kadar çok korunursunuz. Dolayısıyla doğru besini doğru şekilde yemek çok önemlidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?