Karaciğer Yağlanması (Steatosis) Tanısı ve Tedavisi

Yayın Tarihi : 2018/09/17 12:46 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/27 07:50 •

Karaciğer yağlanması (hepatosteatosis ) günümüzde giderek önemi artan bir sağlık sorunudur. Tıbbi terminolojide Steatoz olarak da adlandırılır.

Karaciğer Yağlanması (Steatosis) Tanısı ve Tedavisi

Karaciğer yağlanması (steatosis) ülkemizde sıkça rastlanan bir sağlık problemidir. Ortalama her 4-5 kişiden birinde görülmektedir. Görülmesinde cinsiyet yönünden bir ayrım olmayıp, kadınlarda da erkeklerde de görülebilmektedir. Karaciğer yağlanması; karaciğer hücrelerinde normalden fazla, hatta bazen aşırı derecede yağ toplanması nedeniyle meydana gelen bir hastalıktır. Karaciğer yağlanmasına hepatit gibi karaciğer enfeksiyonları da eşlik ederse siroza kadar giden vakalarla karşılaşılabilir. Karaciğer yağlanması olan insanların önemli bir kısmı fazla kiloludur. Bu kişiler mutlaka diyetisyene danışarak diyet yapmalıdır. Mümkünse düzenli egzersiz yapmaları da önerilmektedir. Karaciğer yağlanması olan kişiler yağlı gıdalardan uzak kalmalı, bol bol meyve ve sebze tüketmelidirler.

Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri Nelerdir?

Karaciğer yağlanmasının nedenleri 2 ana başlıkta incelenir.

Alkole bağlı (alkolik karaciğer yağlanması)

Alkol dışı diğer nedenlere bağlı karaciğer yağlanması

Ülkemizde en sık görülen karaciğer yağlanması nedeni alkol dışı nedenlere bağlı olan yağlanmadır. Alkol dışı karaciğer yağlanması birçok nedene bağlı olup en önemlileri aşağıda belirtilmiştir.

Obezite (aşırı kilo): Özellikle son artan fast food alışkanlığı ve düzensiz beslenme nedeni ile ülkemizde de şişmanlık oranı yükselmiştir.

Şeker hastalığı

Açlık veya hızlı kilo kaybı

Aşırı A vitamini kullanma

Kortizon içeren ilaçların kullanılması

Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması genellikle herhangi bir özel belirti vermez. Çoğu zaman ultrason çekilirken doktor tarafından tanısı koyulur. Karaciğerinde yağlanması olan insanlarda kimi zaman karnın sağ üst tarafında dolgunluk hissi, halsizlik, çabuk yorulma gibi belirtiler görülebilir.   Nadiren kaşıntı, iştahsızlık, sarılık ve bulantı gibi rahatsızlıklar görülebilir.

Karaciğer Yağlanması Tanısı Nasıl Koyulur?

Karaciğer yağlanması daha çok başka nedenlerle yapılan kan tahlilleri veya ultrason ile teşhis edilir. Kan tahlillerinde karaciğer enzimleri yüksek saptandığı zaman yine başka birtakım hastalıklarla beraber karaciğer yağlanması da akla gelmelidir. Karaciğer yağlanmasınıda, yüksek çıkan karaciğer tahlilleri ise GGT, ALT ve AST tahlilleridir. Ayrıca ultrasonda karaciğerin büyümüş olduğu görülür.

Karaciğer Yağlanması Nasıl Engellenir?

Yağlı beslenme ancak beslendiği kadar yağ yakmama; vücut yağlanmasında en önemli etkendir. Bu sebeple hareketli yaşam tarzı benimsemek, daha fazla sebze, daha az et tüketmek, öğün aralarında bol su içmek, yemek porsiyonlarını küçültmek gibi alacağınız basit tedbirlerle karaciğer yağlanmasından korunabilir, hatta mevcut yağlanmayı azaltabilirsiniz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
******* ******* :

[...] olarak görülmektedir.Sizin tahlil bulgularınız da Karaciğer yağlanmasını düşündürmekte.Karaciğer Yağlanması ile ilgili sitemizde yayınlanan yazımızı okumanızı [...]

?