Karaciğer Yetmezliği ve Öneriler

Yayın Tarihi : 2015/06/22 17:48 • Güncelleme Tarihi : 2022/02/05 02:46 •

Karaciğer vücudun fabrikası olarak nitelendirilen ve pek çok enzimsel reaksiyonun gerçekleştiği hayati bir organdır. Karaciğer hastalıklarından biri olan karaciğer yetmezliği ve bu hastalığa dair sağlık önerilerini yazımızda bulabilirsiniz.

Karaciğer Yetmezliği ve Öneriler

Karaciğer vücudun fabrikası olarak nitelendirilen ve pek çok enzimsel reaksiyonun gerçekleştiği hayati bir organdır. Kendini yenileme yeteneğine sahip bu organ kimi zaman o kadar zedelenmiş olur ki işlevlerini yerine getiremez. Bu durum karaciğer yetmezliği olarak tanımlanmaktadır. Karaciğer yetmezliğine sahip kişiler ilaç ve alkol tüketimini azaltmalı mümkünse durdurmalıdır. Ayrıca karaciğeri yorabilecek kızarma ve baharatlı yiyeceklerden de uzak durmalıdırlar.

Karaciğer Vücutta Ne Görev Yapar?

Karaciğer vücutta çok önemli bir organdır evet. Peki nedir karaciğeri bu kadar önemli yapan?

Karaciğer, vücutta atık deposudur. İnsan vücuduna beslenme ile alınan zehirli atıklar karaciğer filtresine takılır. Bu sayede, zehirin vücuda dağılması engellenir ve karaciğerde birikir. Zehir dendiğinde insanın aklına gerçek manada, kimyasal yakıcı etkisi olan gıdalar gelir. Ancak zehir bunlardan ibaret değildir. İçilen ilaçlar, pek çok kimyasalın karışımıdır. Gerek içeriğinde, gerek kapsülünde, gerek ilacın formunun bozulmaması için kullanılan materyallerde, vücut tarafından sindirilemeyen ve bir faydası da olmayan kısımlar vardır. İşte bunlar da zehir kategorisindedir. Çünkü hem vücutta bir işe yaramıyor, hem de dışarı atılamıyor. İşte bu maddeler karaciğerde depolanıyor. Ayrıca alkol gibi, yine zehir etkisi yüksek maddeler, karaciğer tarafından tutuluyor. Bu sebeple atık miktarı ne kadar fazla olursa, karaciğer de o kadar yorgun oluyor. 

Ayrıca karaciğer, kan hücresi üreten en önemli organdır. Bu sebeple zaten hayvan karaciğeri tüketmek; demir eksikliğine, B vitaminleri eksikliğine iyi gelen besindir. Karaciğer, kişinin devam eden sağlık unsurunun belirleyicisidir. 

Karaciğer Sağlığı Nasıl Korunmalı?

Bir organ, gereksiz yere ne kadar az yorulursa, o kadar sağlıklı olur. Karaciğerde zehire ne kadar az maruz kalırsa, o kadar sağlıklı kalır. 

Bunun için gereksiz ilaç tüketimi azaltılmalı ki; insanlar hiç düşünmeden en ufak ağrılarda dahi hemen ağrı kesici içebiliyor. Öncelikle bu alışkanlık ortadan kaldırılmalıdır. Alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklar terk edilmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?