Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/04/12 18:54 • Güncelleme Tarihi : 2018/04/12 18:54 •
Genellikle bir meslek hastalığı olarak görülen Karpal TünelSendromu elleri çok kullanmaktan veya yanlış kullanmaktan kaynaklanabilir
Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Genellikle bir meslek hastalığı olarak görülen Karpal TünelSendromu elleri çok kullanmaktan veya yanlış kullanmaktan kaynaklanabilir.Karpal Tünel Sendromu uzun süre elleri bilekten bükülmüş bir şekilde bilgisayarbaşında çalışan meslek gruplarında sık görülür. Yine ellerini çok kullanan evkadınları, teknisyenler, sağlık personelleri, müzisyenler, marangozlar,bahçıvanlar vb. meslek gruplarında sık görülür.

Elimizin bilek kısmında karpal tünel denilen bir alanbulunur ve buradan sinirler geçer. Elleri çok kullanmaktan, zorlamaktan veyauzun süre aynı hareketleri yapmaktan bu kan*l zamanla daralabilir. Daraldığındaise kanalın içinden geçen sinire baskı yapar. Bu baskıyla ortaya çıkan ağrı,uyuşukluk ve karıncalanma gibi belirtiler ise Karpal Tünel Sendromu’nuoluşturur.

Karpal Tünel Sendromu en çok orta yaşlı kadınlarda görülür. Diyabet,tiroid bozukluğu gibi hormonsal hastalığı olanlarda, aşırı kilolularda vehamilelerde görülebilir. Hamilelikte görülen Karpal Tünel Sendromu geneldekalıcı değildir. Ek olarak romatizmal eklem hastalıkları olanlarda dagörülebilir.

Karpal Tünel Sendromu el-bilek hastalığıdır. Koldan geçensinir ele girer ve bilek kısmındaki daralmadan dolayı sıkışır. Duyular ve güçazalır. Belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar ve zamanla ilerleyebilir.

Karpal Tünel Sendromu’nun belirtileri nelerdir?

İlk başta duyusal sorunlarla anlaşılır. Özellikle geceleriyatarken ve sabah kalkınca elde uyuşma, karıncalanma hissi olur. Buna ek olarakeli zorlayınca, uzun süre kullanınca şiddetli ağrılar duyulabilir. Ağrı veuyuşmanın yanında şişlik de görülebilir.

En çok başparmak olmak üzere parmaklar ve el güçsüzleşir.Avuç içi kasları zayıflar. Ellerdeki güç azalır ve kişi önceden çok rahatyaptığı işleri yapamaz hale gelir. Bir şeyi tutma, kavrama ve sıkma zorluğuyaşayabilir.

El ve bilekte başlayan ağrı zamanla kol ve omuzayayılabilir. Kışın belirtiler yaza göre daha fazladır. Buna soğuk havanın sebepolduğu bilinmektedir.

Karpal Tünel Sendromu’na neden olan faktörler nelerdir?

Elleri çok kullanmaktan, uzun süre bükülü tutmaktan,ağırlıkla çalışıp zorlamaktan kaynaklanabilir. Karpal Tünel Sendromu sadeceelleri kullanmaya bağlı bir meslek hastalığı değildir. El bileğinin kırılması,damar sertleşmesi, kas bozukluğu, doku tümörleri gibi sebeplerden deoluşabilir.

Karpal Tünel Sendromu nasıl tedavi edilir?

Karpal Tünel Sendromu’nun tedavisi mümkündür. Hasta, belliel egzersizlerini düzenli olarak yapmalıdır. Doktor önerisiyle el sargısıkullanılabilir. El bileği dinlendirilmeli ve ara sıra eller sallanmalıdır. Kişikilolu ise kilo vermelidir. Bunun dışında doktorun uygulayacağı ilaç tedavisidüzenli bir şekilde uygulanmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?