Kefir Yetiştirmenin Püf Noktaları

Yayın Tarihi : 2018/04/04 11:13 • Güncelleme Tarihi : 2024/04/17 12:49 •

Kefir mayasına metalle dokunmamak gereklidir. Tahta veya cam ürünlerin kullanılmasına özen gösterilmelidir.

Kefir Yetiştirmenin Püf Noktaları

Evinizde bağışıklığı güçlendirecek kefiri üretebilirsiniz. Bu üretim basit olmakla birlikte bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Kefir mayasına metalle dokunmamak gereklidir. Tahta veya cam ürünlerin kullanılmasına özen gösterilmelidir. Kefir mayalanma anında oda sıcaklığında, maya halinde ise buzdolabında saklanmalıdır. Haftada 3 kez tüketin. Sağlığınızı koruyun. 

Kefir Neden Faydalıdır?

Bakterileri çoğunlukla hastalık yapıcı unsurlar olarak biliriz. Ancak bakterilerin de iyi ve kötü olanları vardır. Çoğunluğu kötü olarak bilinir ve gerçekten tutundukları ortamda hastalıklara sebep olurlar. Ancak bakterileri bununla sınırlandırmak yanlış bir yaklaşımdır.

İnsan vücudunda yaşayan ve insanların yararına olan bakteriler de vardır. Birlikte yaşam olarak adlandırılan simbiyotik birlikteliklerde eğer iki taraf da fayda sağlıyorsa buna mutualizm denir. Mutualizmde birbirine fayda sağlayan iki canlı türü vardır.

İnsan bağırsağında yaşayan prebiyotik ve probiyotik bakteriler vardır. Bu bakteriler; insanın sağlıklı yaşaması için gerekli olan, B ve K vitaminlerini sentezler. Bunun karşılığında da, insan bağırsağında, insanların yediklerin besinlerin atıklarıyla beslenirler. Yani insanlar bu bakterilerin barınma ve beslenme ihtiyaçlarını karşılarken, bu bakteriler de insanların B ve K vitamini ihtiyaçlarını karşılarlar.

B vitamini, toplum tarafından en iyi bilinen vitaminlerden biridir. Bu vitamin, hafıza ve beyinle ilgili pek çok fonksiyonu yapar; hatırlama, üretme, okuduğunu ve duyduğunu anlayabilme, çözüm geliştirmek gibi beceriler bu vitaminden beslenir.

K vitamini de özellikle kan hücreleri için gerekli olan, vücut dışına akan yaralanma kanamalarının pıhtılaşmasını sağlayan, yani kan kaybını engelleyen vitamindir. Dolayısıyla bu bakterilere hayati derecede ihtiyacımız vardır.

İşte kefir, bu bakterileri besleyen en önemli besinlerin başında gelir. Eskilerden beri bilinen bir besin olmasına rağmen, son zamanlarda gerçek etkilerinin tespit edildiği ve kıymetinin anlaşıldığı doğrudur. Bu sebeple artık kefir, evlerde daha sık bulunmaktadır.

Artık anneler, bebeklik döneminden itibaren evlatlarına kefir içirmekte ve her yaşta tüketilmesi desteklenmektedir. Ancak her üründe olduğu gibi, kefirinde evde yapılması; hem daha ekonomik, hem de daha güvenilir olmaktadır. Bu sebeple evlerde kefir tarifleri yaygınlaşmıştır. Kefir sevmeyenler için yine alternatif tüketim şekilleri vardır. Mesela meyvelerle karıştırılarak lezzetlendirilmesi veya bal gibi lezzetini toplum olarak sevdiğiniz ürünlerle bir araya getirmek, en azından faydalanmak adına önemlidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?