Kemikte Paget Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/05/28 22:51 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/30 15:59 • Yazar: İrem Yücel
Paget hastalığı; kemikteki doku maddesinin kaybı ve bozukluğu nedeniyle kontrol edilemeyen bir kemik döngüsü oluşmasıdır
Kemikte Paget Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Paget hastalığı; kemikteki doku maddesinin kaybı ve bozukluğu nedeniyle kontrol edilemeyen bir kemik döngüsü oluşmasıdır. Bu olayı hastalıklı kemik hücrelerinin hızla çoğalıp büyümesi takip eder ve yeni kemik dokuları oluşur. Paget hastalığında kontrolsüz oluşan bu kemiğin yapısı daha zayıf, kırılgan ve anormaldir.

Paget hastalığında vücutta bu şekilde etkilenen bölgedeki kemik boyutça büyür,  daha yumuşak olur ve damarlanmalar meydana getirir. Kemiğin Paget hastalığında şekil bozukluğu ve kırık oluşturma olasılığı sağlıklı bir insanın kemiğine göre çok daha fazladır. Hastalık genellikle uzun süre belirti vermez. Kan ve idrar testleriyle kesin tanı konulur. Kandaki kalsiyum ve alkalen fosfataz seviyelerine bakılır. Paget hastalarında serum alkalen fosfataz miktarı önemli oranda yüksektir.

Paget hastalığının sebebi tam olarak bilinmemektedir. Çalışmalar sonucunda genetik faktörün etkili olabildiği görülmüştür. Gen mutasyonu sonucu aile bireylerinde görülen hastalığın kişide de ortaya çıkma olasılığı vardır. Paget hastalığının virüs kaynaklı da olabileceği ortaya konmuştur. Bununla ilgili hala kesin bir kanı yoktur. Yaşla birlikte hastalığa yakalanma riski artar. Hastalık en çok 50 yaş üzerinde, sıcak ülkelerde yaşayan bireyleri etkilemektedir. Hastalık kemiğin belli kısımlarını etkiler.

Paget Hastalığının Belirti ve Bulguları Nelerdir?

-Kemikte şekil bozukluğu ve eklem hareketlerinde sorunlar oluşabilir.

-Etkilenen kemiğin üzerindeki bölge genellikle sıcak olur.

-Etkilenen bölgelerde damarlanma artar. Buna bağlı vücutta kan akımı artacağından kalbe binen yük de artmış olur. Bunun sonucunda Paget hastalarında kalp yetmezliği oluşabilir.

-Etkilenen kemiklerin eklemlerinde kireçlenme oluşabilir.

-Bozulan kan değerleri sonucunda böbreklerde taş oluşabilir.

-Genişleyen kemik sinirlere baskı yapabilir. Bu da beyin fonksiyonlarında bozukluğa yol açar. Duyma kaybı, görme bozukluğu ve hissizlik gibi sorunlar çıkabilir.

-Kafada genişleme ve aslan yüz görünümü oluşur.

-En çok etkilenen kemikler; omurlar, kalça, bacak, omuz, yüz ve kaburga kemikleridir. Az da olsa el ve ayaklar etkilenebilir.

Paget Hastalığının Tedavisi Nedir?

Belirti göstermeyen hastalarda tedaviye gerek görülmez. Belirti veren hastalarda ise oluşabilecek istenmeyen durumları önlemek ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için tedavi verilir. Tedavinin amacı ağrıyı geçirmek ve kemiğin kontrolsüz büyüyüp güçsüzleşmesini önlemektir. Tedavide genellikle kalsitonin hormonunun iyileştirici ve ağrı kesici etkisinden yararlanılır.

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?