Kırım Kongo (Kene) Tanısında Kullanılan Testler, Kene Testi ve Tanısı

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/08 09:58 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Kırım kongo halk arasında da kene olarak bilinen hastalık sıklıkla merak edilmektedir.Bu hastalık kene ısırması sonrası meydana gelmektedir.Kırım Kongo tanısında yapılacak testlerin değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Merak edilen konulardan biri de ''Kene Isırması Kan Tahlilinde Çıkar mı?'' dır. Bu konuda da aşağıdaki yazımızda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kırım Kongo (Kene) Tanısında Kullanılan Testler, Kene Testi ve Tanısı

Kırım Kongo Nedir?

Kırım kongo halk arasında da kene olarak bilinen hastalık sıklıkla merak edilmektedir.Kırım kongo daha çok kırsal kesimde görülen bir hastalık olup kenenin insanları ısırmasıyla ortaya çıkar.Kırım Kongo Kanamalı ateşi hastalığında insanda kuluçka dönemi kenenin ısırması sonrası ortalama 3 ile 10 gün arasında olmaktadır.Bu 
Kırım kongo hastalığı hayvancılık yapanlar, veterinerleri mezbahada et kesimi yapanlar, tarım işinde olanlar, kamp ve piknik yapanlar ile sağlık çalışanlarını daha çok tehdit altında tutmaktadır. 

Kırım Kongo Belirtileri Nelerdir?

Ortalama 3 ile 10 günlük kuluçka dönemi takiben etkilenen kişide ateş, halsizlik, baş ağrısı gibi belirtiler hastalığın başında görülür.Kırım kongo, insanda kanama ve pıhtılaşma sistemlerini de etkilediğinden bu tutuluma bağlı olarak da hastalığa bazı belirtiler eşlik edebilir.Yüzde ve vücutta döküntüler , burun kanaması, idrarda kan görülmesi, dışkıda kanama olması, vücutta morluklar sık rastlanan kanama pıhtılaşma bozukluğu kaynaklı belirtilerdir.
Hastalığın ileri evrelerinde karaciğer ve böbrek tutulumu da gözlenmekte olup ölümle sonlanabilmektedir.

Kırım Kongo Tanısı ve Kene Testi Nedir?

Peki Kırım Kongo hastalığının  tanısı nasıl koyuluyor.
Kene şüphesinde ve buna bağlı gelişen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinin tanısında kullanılan testleri Tahlil.com okuyucuları için derledik.

Kırım Kongo (Kene) Tanısında Kullanılan Testler

Kene şüphesinde her hastaya mutlaka kan sayımı yani hemogram testi yapılmalıdır.
Hastalarda genellikle trombositopeni (Trombosit sayısının normalin altına inmesi) vardır.
Lökopeni (Akyuvar sayısının normalin altına inmesi) de sıklıkla görülmekte, kanamaya bağlı olarak da anemi(kansızlık) görülebilmektedir.
Biyokimya ve koagulasyon(pıhtılaşma) testeri de ihmal edilmemelidir.
Karaciğer tutulumuna bağlı olarak karaciğer testlerinde yükselme(SGOT, SGPT, GGT), bilirübin değerinin yükselmesi ve Protrombin ve APTT testlerinde yükseklik görülebilir.
LDH testi de yükselebilir.İleri vakalarda fibrinojen değeri düşer.
Böbrek tutulumuna varsa kanda üre ve kreatin değerlerinde yükselme olabilir.
Hastalığın kesin tanısı ise, virüs kültürü, moleküler yöntemler (PCR ile virus RNA’sının gösterilmesi), serolojik yöntemler (antijen ve antikor aranması ) ile olur.

Ayrıca Halk Sağlığı Laboratuvarlarında  ELISA yöntemi ile IgM ve IgG antikorlarının aranması ve PCR ile virüs RNA’sının gösterilmesiyle tanı konmaktadır.
İleri donamımlı üniversite hastaneleri ve eğitim araştırma hastaneleri laboratuvarlarında da RT-PCR ile tanı konmaktadır.Kanda virüse karşı oluşan antikorların taranması tanı için en sık kullanılan yöntemdir. Bu göstergeler hastalığın başlangıcından sonra 6. günden itibaren belirlenebilir.

Kene Isırması Kan Tahlilinde Çıkar mı?

Evet kene ısırması kan tahlilinde çıkar.Yukarıda da belirtildiği üzere viroloji laboratuvarlarında yapılan virüs kültürü, ELİSA testleri ve PCR testleri ile kene ısırması sonrası oluşan  Kırım Kongo Hastalığının laboratuvar tanısı koyulabilir.
Özellikle Kırım Kongo hastalığına sebep olan  KKHA virüsünün  RNA'sının saptanmasında
RT-PCR (reverse ranskriptaz- polimeraz chain reaction) yöntemi kene ısırmasından sonra enfeksiyon ve hastalığın ilk evrelerinde doku örneklerinden alınan numuneyle   en hızlı ve en duyarlı laboratuvar tahlili olarak kabul edilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
V************ :

Hocam bugün köpeğime yapışan keneyi eldiven kullanarak ve cımbızla çıkardım. Bir çok defa Kene yapışıyordu bende aynı şekilde çıkarıp keneleri öldürüyordum. Ancak bu defa öldürdüğümde üzerime iki damla kadar kan sıçradı. Kanı kolonya ve sabun ile temizledim. Acaba virüs bulaşma risk bulunur mu?


Cevap:

Bu tür durumlarda bir veteriner hekime köpeğinizi götürmenizi ve köpeğinizdeki kenelerin tedavisi için başvurmanızı öneriyoruz.Kendiniz bu işlemi yapmayın.Sonuçta size de hastalık bulaşabilir bu süreçte.

B***** :

Hocam bugün çorabın üzerinden kene ısırdı ve çorabı çıkarırken onuda yanlışlıkla çıkarmış bulundum 2 saat sonra bir hastahaneye gittim kan testi yaptılar ve temiz çıktığını söylediler. Virüsün isirmadan iki saat sonra kana karışmayıp sonradan karışma ihtimali var mi? Ne yapmam gerekir?


Cevap:

Bu konuda en uygunu bir araştırma hastanesi veya üniversite hastanesinin enfeksiyon hastalıkları bölümüne muayene olmaktır.

Kene tanısı ile ilgili ayrıntılı bilgi için linki tıklayarak ilgili yazıyı okuyabilirsiniz https://tahlil.com/blog-kirim-kongo-kene-tanisinda-kullanilan-testlerkene-testi-ve-244

B***** :

Hocam dün bi kene isirmasina maruz kaldım çorap üstünden isirmisti ve fark etmeden çorabı çıkarırken onuda çıkarmış oldum 2 saat sonra hastahaneye gittim kan alıp baktılar ve sonuç temiz dediler. Bu sonuca güvenebilir miyim yani virüs iki saat içinde kana karışmayıp sonradan karışmış olabilir mi? Ne yapmalıyım?n


Cevap:

Bu konuda en uygunu bir araştırma hastanesi veya üniversite hastanesinin enfeksiyon hastalıkları bölümüne muayene olmaktır. 

Konu ile ilgili yarıntılı bilgi için linki tıklayabilirsiniz. https://tahlil.com/blog-kirim-kongo-kene-tanisinda-kullanilan-testlerkene-testi-ve-244

b************ :

1 saat önce kene ısırdı hemen doktora gittim kan tahlili yaptılar bi şey yok dediler ama ben yinede şüpheleniyorum sizde bi kontrol ederseniz sevinirim APTT:36,9 PT 14,1 INR:1.2 AKTİVE 76.5 sizce ölürmüyüm çok korkuyorum şimdiden teşekkürler


Cevap:

Tahliller normal ancak önümüzdeki günlerde de doktorunuzun belirlediği dönemlerde kontrole gitmenizde yarar var

y********** :

Hocam 3 gun once kene isirdi bas agrim uyku halim var tahlil yaptirdim sonuclaro soyle wbc 5.69 lym2.37 mid0.53 gra7.79plt 235 10^9l


Cevap:

Tahlil.com'a sorduğunuz tahlil sonuçları normal. Bir anormallik görülmüyor.

k******** :

Bugün bir yakinim vucudunda kene buldu dokunur dokunmaz düşmüş yere.acaba belirtileri beklemek mi gerekir yoksa hastanede tahlil mi yaptirmak gerekir.


Cevap:

Her ihtimale karşı kan testleri yapılması iyi olur..

h************ :

5 ağustos tarihinde kene ısırması şüphesi ile hastanenin acil servisine başvurdum.5 inde 7 sinde ve 11 inde hemogram testleri yapıldı ve olumsuz bir durum olmadığı belirtildi.11 inde son yaptırdığım testte plt 323, wbc 8.20, ast 28, alt 36, ck ise 90.tekrardan test yaptırmam gerekli mi?iyi çalışmlar


Cevap:

Sorun görünmüyor, ateş, kırgınlık yoksa tekrara gerek yoktur..

s************ :

merhaba hocam 1 gün önce arkadaşımdan kene aldım elimi iyice yıkadim şimdi biraz ateşim var ve başım ağrıyor ilaç alınca başımın ağrısı geçiyor ateşim hafifte olsa devam ediyor ama arkadaşımda hiç bir belirti yok sizce KKKA olma olasılığı varmıdir


Cevap:

Hastaneye başvurmanızı ve gerekli tetkiklerin yapılmasını öneririz..

e****** :

Hocam Merhaba Ben 1 hafta önce kadar üstümde kene fark ettim vucudumda herhangi bir ısırık izi belirleyemedim bir şey olmadı diye düşünüyorum. 1 hafta sonra büyük abdesttimde kan belirtileri görüyorum ne yapmam gerekiyor tahlil yaptırayım mı ne tahlili yaptırayım bilgi verirmisiniz. İyi günler


Cevap:

Bu durumda bir gaita tahlil yaptırmanız uygun olur.İlk aşamada bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurun.Durumu anlatın.Gerek görürse kan tahlilleri de isteyecektir.

c****** :

Kene ısırması şüphesi ile Hemotoloji,Biyokimya,Rutin Idrar testleri yaptırdık şüphelendikden 4 gün sonra yapıldı testler



Biyokimya Sonuçları



Glukoz 74-106 arası 107

Üre 17-43 arası 26.2

Kreatinin 0,67-1.17 arası 0,79

AST 22

ALP 19

LDH 153.05

ALP 30-120 arası 80.09



hastalık olabilirmi


Cevap:

Biokimya sonuçlarınızda sorun yok ancak önemli olan hemogram sonuçlarınızdır..

f************ :

merhaba.Hocam benim 23 nisanda istanbulda kene ısırdı ve 24 nisanda 1 gün sonra keneyi kolumda fark ettim ve hastanede aldırdım bugun(29nisan) doktora gittim sonuclarda birsey yoktu ama bazen korkuyorum be sıcaklık basıyor korkudanmıdr?Ben tükürük yoluyla arkadasımla ıletısıme gectım kkka bulasırmı?


Cevap:

Ateş basması değil ölçülebilen ateş olması önemlidir.. 1 hafta ateşinizi takip etmenizi öneririz..

c******** :

3 gün önce kene ısırdığını fark ettim telaşla birkaç kere dokundum hastaneye gidene kadar hayvan kendini bıraktı. Hastanede ilk kan tahlilinde bütün değerler normaldi. 48 saat sonra tekrar gittiğimde eos% 3,5 mono# 0,9 mono% 10,6 çıktı. Doktor birşey yok dedi. Bu değerlerin yüksek çıkması normal mi?


Cevap:

Bu tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir sorun görülmüyor

******* ******* :

kene ısırması vakasıyla karşılaştım ve kene olduğunu anlayamadan çıkardım baş ağrısı ve halsizlik belirtilerim var 4 gün oldu çıkaralı keneyi ama hangi testleri hangi bölümde yaptırmam gerekli acaba


Cevap:

Keneyi kendinizin çıkarması bir hata.Sağlık kuruluşunda çıkarılması faydalıdır.Biran önce bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.Aşağıda kene ısırması sonrası yapılan tahlillerle ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.
http://tahlil.com/kirim-kongo-kene-tanisinda-kullanilan-testlerkene-testi-ve-tanisi/

******* ******* :

geçtiğimiz pazar günü çankırı da kene ısırma vakası yaşadım kene olduğunu bilmeden vüücudumdan cıkardım üstünden 5 gün gecti herhangi bir rahatsızlığım yok ama koagulometre değerlerim epey yüksek dokttorum bir sey yok dedi ama korkuyorum


Cevap:

Hatice Hanım,koagulasyon testlerinizin normal olması gerekiyor.Yüksek diye deüerlendirdiğiniz sonuçları bize yazarsanız görüşümüzü açıklarız.

?