Kışın Hangi Sebzeler Tüketilmeli

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2021/01/25 00:53 •
Kış gelince; bağışıklık zayıflar ve hastalıklar meydana gelir
Kışın Hangi Sebzeler Tüketilmeli

Bağışıklık; vücudu hastalıklara karşı koruyan ve dirençli hale getiren yapılardır. Bu sebeple kuvvetli veya zayıf olması, kişinin hayat kalitesinde kilit rol oynar. Kış ayları, soğuk havalara bağlı olarak özellikle solunum yolu hastalıklarının sık görüldüğü mevsimlerdir. Toplum bazında da artık beslenme, doğal halden çıkıp, daha paket tarzı beslenmeye geçtiğinden, geleneksel beslenme tarzı kısmen de olsa terk edildiğinden, kişilerin bağışıklıkları zayıflamakta ve hastalıklar daha sık meydana gelmektedir. 

Kış gelince; bağışıklık zayıflar ve hastalıklar meydana gelir. Hastalıklara yakalanınca iyileşme süreci zor olacağından, hasta olmadan bağışıklığı kuvvetlendirmek gerekir. Bağışıklığı kuvvetlendiren en önemli unsur, beslenmedir. Bu sebeple beslenmeye dikkat edilmelidir.

Yeşil sebzeler tüketin. Yeşil yapraklı sebzeler; A, K ve C vitamini barındırır ve bağışıklığı kuvvetlendirir.

Turp; magnezyum, lif ve potasyum içerir.Kış kabağı; lif bakımından çok zengindir.

Mantar; D vitamini ve demir açısından çok zengindir.

Soğan sarımsak; kültürümüzün de vazgeçilmez unsurlarından olan soğan ve sarımsak, bağışıklık için olmazsa olmazlardandır. Antioksidan bakımından oldukça zengindirler. Gerek çiğ, gerek pişmiş halde her yemeği, her salatayı lezzetlendirmelidir. 

Balık; yaz kış ihmal edilmemesi gereken besinlerden biridir. Çünkü insan vücudunun üretemediği bazı yağlar, sadece deniz ürünlerinden elde edilir. Bu sebeple haftada en az iki kez balık tüketilmeli, tüketilemiyorsa balık yağı takviyesi kullanılmalıdır. 

Turşu; yine geleneğimizin çok önemli bir parçasıdır. Içeriğindeki probiyotikler sayesinde, özellikle bağırsaklardaki faydalı bakterilerin çoğalmasını ve görevlerini doğru şekilde yapabilmelerini sağlar. Bu sebeple turşunun hem içindeki malzemeler tüketilmeli, hem de suyu tüketilmelidir. 

Yoğurt; hem iyi bir kalsiyum kaynağı, hem de iyi bir probiyotik kaynağıdır. Yani sindirim sisteminin çalışmasını sağlamanın yanında, kemikleri de güçlendirir. Kişi, hasta olduğu zaman çoğunlukla kemik ve eklem ağrısı çeker. Ancak vücutta yeterince kalsiyum ve mağnezyum varsa bu ağrılar en aza indirgenir. 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?