'Kızlık Zarı' mı? Hymen mi?

Yayın Tarihi : 2016/08/30 22:12 • Güncelleme Tarihi : 2016/08/30 22:12 •
‘Kızlık zarı’ tanımı ülkemizdehemen herkesin aşina olduğu bir kavramdır
'Kızlık Zarı' mı? Hymen mi?

‘Kızlık zarı’ tanımı ülkemizdehemen herkesin aşina olduğu bir kavramdır. Öyle ki tıp dünyasında dahi bilimselismi Hymen olan yapı, çoğu kez doktorlar tarafından, hasta veya hastayakınlarına, kızlık zarı olarak telaffuz edilmektedir. Hymen, kadınların vajinabölgesinin giriş kısmında yer alan doku kıvrımıdır.
Dar olabilecek bir halkaşeklindedir.  Kadın cinsel bir ilişkiyaşadığında bu yapı genişler ve az miktarda kanama görülebilir. Bu durum halkarasında ‘kızlık zarının’ bozulması olarak tanımlanır. Bu tanımlama geçmiştengünümüze bu şekilde kabul görmesine karşın günümüzde anlam ve etik olarak pekçok tartışmaya sebep olmaktadır.
Her şeyden önce ‘kızlık zarı’ denilen Hymen,yapı olarak incelendiğinde herhangi bir zar yapısı içermemektedir. Bu sebeplekullanılan ‘zar’ kelimesi tam olarak anlamını karşılamamaktadır. İkinci ve çokdaha hassas bir alanı etkileyen konu ise ‘kızlık zarı’ teriminde yer alan ‘kız’kavramı ile ilgilidir.
Pek çok toplumda bekaret hayati önem taşıyan bir unsurolarak görülmektedir. Bekaretin ise cinsel ilişki sonrası ‘kızlık zarı’ denilenyapının bozulmasıyla bozulacağına inanılmaktadır. Bu düşüncenin, kadınların pekçok alanda istismar edilmesine ve zayıf görülmesine yol açtığına dair görüşlerbulunmaktadır.
Kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olduğu demokratiktoplumlarda, anlam kargaşasına sebep olan ‘kızlık zarı’ tanımı yerine bilimselismi olan Hymen teriminin kullanılması, bu tartışmaların önlenmesini ve olasıyanlış anlamları engellenebilir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
n********* :

adet günüme 1-2hafta var. sevgilimle sürtünme yoluyla ilişkiye girdik. içime boşalma olmadı. genelde kıyafetliydik bi ara kıyafetsiz sürtündü ama hiç bi şeykilde içime girmedi ya da boşalmadı. hamile olabilir miyim


Cevap:

Hem boşalma olmamış hem de sürtünme ile sadece temas var yani cinsel birliktelik olmamış.hamile olma ihtimaliniz yok.

?