Kök Hücre Yöntemi İle Bebek Sahibi Olmak

Yayın Tarihi : 2017/08/31 17:09 • Güncelleme Tarihi : 2022/05/28 09:36 •

Günümüzde düşük ve kısırlık sayısında ciddi bir artış olduğu bilinmektedir

Kök Hücre Yöntemi İle Bebek Sahibi Olmak

Günümüzde düşük doğum ve kısırlık sayısında ciddi bir artış olduğu bilinmektedir. Bu durumun iyileştirilmesi için gelişen teknolojiden faydalanılarak çeşitli yöntemler geliştirilmektedir. Bunlardan bir tanesi de kök hücre yöntemi ile tüp bebektir. Pek çok doku hücresine dönüşebilen kök hücreleri sayesinde verimli üreme hücreleri elde edilebilir. Bu şekilde uygulanan tüp bebek yönteminin başarı oranı %80 oranındadır. 

Kök Hücre Nedir?

Sperm ve yumurta, aslında her organımızda milyonlarca bulunan bir hücreden farksızdır. Ancak bu iki hücrenin birleşmesi, fiziksel olarak tam bir insanı meydana getirmektedir. Bu olayın gerçekleşmesinde en büyük mucize ise, kök hücrelerdir. Aslında normal yapıda olan bu iki hücre bir araya geldiğinde fonksiyonsuz, iki çekirdektir. Birleşip zigot adını aldıklarında ise, sadece sayılarını artırırlar. Yani gebeliğin ilk 4 haftasında onlarca bir araya gelmiş hücreden başka bir şey değildir. Ancak gebelik süresi ilerledikçe, bu hücre yığınları görev dağılımı yaparlar. Bu sayede öncelikle kalp, ardından uzuvlar olarak adlandırılan kol, bacak, kafa şeklini alırlar. Derken gebelik devam ettiği sürece iç organları ve parmak, burun, göz çukuru gibi her uzvu da oluşmaya başladığında, tam bir insan formatına dönüşür.

İşte sıradan bir hücreyken, özelleşmiş bir organizma olan insana dönüşen bu yapılara; kök hücre adı verilir. Kök hücreler, yetişkin insanlarda hasar gidermede bir tedavi aracı olarak kullanılırlar. Yani bu hücreler, nereye koyarsanız oraya uyum sağlayan, eksiğini tamamlayan yapılardır. 

Bu yapılar artık fertilite tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu sayede kaliteli sperm ve kaliteli yumurta oluşturularak; gebelik oluşturulabilmektedir. Ancak bu tedaviyi yapabilmek için kişinin kendi kök hücrelerine ihtiyaç vardır ki, insan yaşı ilerledikçe bu hücreler ortadan kaybolur. Bu sebeple çok yaygın olarak henüz kullanılmayan bir yöntemdir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?