Kolesterol Testi Nasıl Değerlendirilir?

Yayın Tarihi : 2018/06/07 02:51 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/26 05:21 •

Kan tahlillerinde kolesterol ve LDL-kolesterolün (kötü huylu kolesterol) yüksek olması, kalp hastalığı riskinin bulunduğunu göstermektedir.

Kolesterol Testi Nasıl Değerlendirilir?

Kan tahlillerinde kolesterol ve LDL kolesterolün (kötü huylu kolesterol) yüksek olması, kalp hastalığı riskinin bulunduğunu göstermektedir. Bununla beraber HDL kolesterolün (iyi huylu kolesterol) düşük olması da kalp hastalığı riskini arttırmaktadır.

Kolesterol Testi Nasıl Değerlendirilir?

Kolesterol; insan ve hayvan hücrelerinde özelleşmiş, hücre akışkanlığını kontrol eden; beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar, karaciğer başta olmak üzere tüm vücutta bulunan bir maddedir. Vücut kolesterolü kullanarak hormon , D vitamini ve yağları sindiren safra asitleri üretir. Bu sebeple iyi ve kötü huylu kolesterol olarak ikiye ayrılır. İyi kolesterol vücutta görevlerini yerine getirirken; kötü kolesterol fazlalığı vücuda zarar verir.
Kanda fazla miktarda kolesterol varsa bu kan damarlarında birikir ve kan damarlarının sertleşmesine, daralmasına yol açar. Bu duruma arteriyoskleroz denir.
Kolesterol hangi organın damarında birikirse o organa ait hastalıklar ortaya çıkar. Örneğin; kalbi besleyen atardamarlarda (koroner arterler) kolesterol birikimi olursa göğüs ağrısı, kalp krizi gibi sorunlar oluşur. Böbrek damarlarında kolesterol birikimi ise hipertansiyon ve böbrek yetmezliğine yol açabilir.

İyi huylu kolesterole HDL ,Kötü huylu kolesterole ise LDL denir. Kan tahlillerinde kolesterol ve LDL kolesterolün (kötü huylu kolesterol) yüksek olması, kalp hastalığı riskinin bulunduğunu göstermektedir.  
Bununla beraber HDL kolesterolün (iyi huylu kolesterol) düşük olması da kalp hastalığı riskini arttırmaktadır.

Kolesterol Testi Normal Değerleri:

Kolesterol tahlilinin 200 mg/dl altında çıkması idealdir.
Kolesterol tahlilinin 200-239 mg/dl arası çıkması orta derecede kolesterol yüksekliğini gösterirken, kolesterol tahlilinin 240 mg/dl’nin üstü çıkması ise ileri derecede yüksek olduğunu göstermektedir.

LDL kolesterolün (Kötü huylu kolesterol) 130 mg/dl’nin altı çıkması ideal iken 130 mg/dl üstünde çıkması yüksek olduğunu göstermektedir. LDL yüksekliği kalp hastalığı yönünden risk taşımaktadır.
Kan HDL kolesterol düzeyinin ise 35 mg/dl’nin altı çıkması da kalp hastalığı riskinin bulunduğunu göstermektedir.  

Hangi Kolesterol Değerleri Kalp Hastalığı Riski Bulunduğunu Gösterir?

Bu konuda 3 kriter bulunmaktadır:

Kolesterol testinin 200 mg/dl ‘nin üstünde çıkması
LDL-kolesterol testinin 130 mg/dl’nin üstünde çıkması
HDL-kolesterol testinin ise 35 mg/dl nin altında olması

Online Kolesterol Testi

Kan tahlili verilerinizi, ücretsiz uygulamamız Tahlilmatik ile 7x24 online sorgulayıp yorumlamak için kolesterol test  durumunuz hakkında bilgi almak için tıklayınız...

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
a********** :

Merhabalar 22 yasindayim yurtdisinda okuyorum kolesterol testi yaptirdim yorumlarsaniz sevinirim.
Serum Total Cholesterol 95
Serum Teiglycerides 77
Ldl 36
Hdl 44
Sizce sonuclarim nasil? Ldl cok dusuk olmasi bir sorun teskil etmez mi? Tesekkurler...


Cevap:

Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.

a********** :

Merhabalar hocam 21 yaşındayım yurtdışında yalnız yaşıyorum çok hareketsiz bir hayatım var. Kolesterol sonuçlarımı yorumlarsanız sevinirim.
Serum Total Cholesterol 130 mg/dl

Serum Teiglycerides 57 mg/dl
VLDL Cholesterol 11 mg/dl
LDL Cholesterol 77 mg/dl
HDL Risk Factor 3.1


Cevap:

Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.

s******** :

Kan değerlerimde kolesterol 313,LDL 194 çıktı.URİC 7,9 ve Ca değerim 10,4 çıktı.Bu değerler ne gibi hastalıkları işaret eder ve nasıl düşürebilirm?


Cevap:

Kolesterol ve kötü kolesterol değerleriniz yüksek çıkmış, bu normal değil tabii ki.Muhtemelen bu yönde tedavi olmanız gerekecek, düzenli egzersiz ve diyet de bu değerleri düşürmede işe yarayacaktır.

?