Kolesterol Yüksekliği-Hiperkolesterolemi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/09 10:46 •

Kolesterol her hücrede bulunan bir moleküldür. Kolesterolün kanımızda normalin üstünde olması kolesterol yüksekliği diğer adıyla da hiperkolesterolemi olarak bilinir.

Kolesterol Yüksekliği-Hiperkolesterolemi Nedir?

Kolesterol Nedir?

Kolesterol her hücrede bulunan bir moleküldür. Vücudumuz için gerekli bir moleküldür, bazı yaşamsal hormonların yapısına katılır. Aynı zamanda hücre akışkanlığını sağlar.

Kolesterol Yüksekliği (Hiperkolesterolemi) Nedir?

Kolesterol düzeylerinin yüksek olması ise istenen bir durum değildir. Damarlarda tıkanıklık meydana gelmesi, kan akışının basınç yapması neticesinde, kanın gittiği organlarda komplikasyon görülmesi, kalbe yeterince kan ulaşamadığında kalp damarları çevrelerinde meydana gelen kasılma, kramp devamında kalp krizlerine sebep olabilen durumlardır.

Hiperkolesterolemi yani yüksek kolesterol düzeyleri birçok risklere neden olabilen bir durumdur. Yüksek kolesterol düzeyleri kan damarlarında yağ birikimlerine neden olabilir. Bu yağ birikimleri damarlardan dokulara yeterli miktarda kan geçişine engel olabilir (aterosklerozis) ve bu da kalbin iş yükünü artırır, kalp krizine neden olabilir. Ayrıca beyne giden kan akımının azalması inmeye (stroke) neden olabilir. Yüksek kolesterol seviyeleri herhangi bir belirtiye neden olmaz. Yüksek kolesterol düzeylerinin tespit edilmesi için tek yol kan tahlili yaptırmaktır. Bu nedenle 20 yaşından itibaren her beş yılda bir kan kolesterol düzeylerinin ölçülmesi önerilmektedir. Eğer sonuçlarınız istenen aralıkta çıkmamışsa ya da ailede yüksek kolesterol, diyabet (şeker hastalığı), kalp hastalığı, sigara veya başka bir risk faktörü varsa doktorunuz daha sık tetkik yaptırmanızı isteyebilir.

Çocukların da en azından bir kez kolesterol tahlili yaptırması önerilmektedir. Eğer aile öyküsü daha erken yaşta ve daha sık aralıklarla takip edilmesi gerekebilir. Herhangi bir risk faktörü ya da aile öyküsü yoksa ez azından bir kez 10 yaşında kolesterol tahlili yapılması önerilmektedir. Kolesterol değeri yüksek çıktığında öncelikle doğal tedavi uygulanmalı; hayvansal yağlı besinlerden uzak durmalı ve aktif spor yapılmalıdır.

Lipid Profili Testleri Nedir?

Kan kolesterol düzeyini ölçmek için lipid profili denilen bir grup test yapılır: Bu testler Total kolesterol, Trigliserid, LDL Kolesterol ve HDL Kolesterol düzeylerini içerir. Bu tetkikler için açlık numunesinin alınması çok önemlidir (su dışında hiçbir şey yenilip içilmemelidir). En az 10 ila 12 saat açlık sonrası kan verilmelidir. Sonuçlar hastanın yaşına, sahip olduğu risk faktörlerine ve eşlik eden hastalığı olup olmadığına göre değerlendirilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
******* ******* :

Merhaba. Yaklaşık 5 yıllık bir kolestrol öyküm var (37E). Bugün çıkan sonuçlara göre; HDL-KOL: 37, LDL-KOL: 136, KOLESTEROL: 256, TRİGLİSERİD: 415, VLDL-KOL:83, TOTAL BİLİRUBİN: 1.49, DİREKT BİLİRUBİN:0.32 , diğer Hematoloji ve Biyokimya sonuçları normal değerler arasındadır. Ailede annem hiperlimidemi nedeniyle açık kalp ameliyatı oldu. Halen hiperlipidemi ve hipertansiyon mevcut. Durumumu değerlendirirseniz memnun olurum. Teşekür eder, iyi çalışmalar dilerim.


Cevap:

Kolesterol,trigliserit ve kötü kolesterol değerleri yüksek.Tedavi olmanız gerekebilir.Bir dahiliye veya kardiyoloji uzmanına başvurun

******* ******* :

merhaba, eşim 36 yaşında.işyerinin istediği tahliller sonucunda trigliserid 151, kolesterol 190, HDL 44, LDL 135, VLDL 30 çıktı. kolesterolu yüksek midir? bu tahlile ne yorum yapılabilir? teşekkürler


Cevap:

LDL kötü kolesterol olarak bilinir.Kayda değer olarak bu değer yüksek çıkmış.

******* ******* :

doktorum. ben bir kolesterol ve trigiserit hastasıyım.aklıma takılan kolesterl ve trigiserit in alt ve üst sınırları her hastanede sabit degil.
ayrıca hemogram tahlillerinde alt ve üst sınırlar labaratuvar raporunda belli degil. sadece ok işareti ile aşagıda veya yukarıda işareti var.bunlar neden verilmiyor.
sizin ölcüm cihazınızda kolesterol. trigiserit. LDL. HDL.AÇLIK KAN ŞEKERİ alt ve üst rakamları kaç . beni bu konularda bilgilendirirseniz memnun kalacagım.
teşekkürler. hayırlı işler dilerim


Cevap:

Kolesterol,trigliserit veya hemogram tahlilleri bunlara diğer bilinen kan tahlillerini de ilave edebiliriz.İsimleri aynı olan bu tahliller bir çok hastanede tamamen farklı firmalarının ürettiği farklı cihaz ve laboratuvar kitleri ile çalışılmaktadır.Bu nedenle testlerin çalışıldığı laboratuvarların normal değer aralıkları farklılık gösterebilmektedir.Ancak bu fark çok da büyük değildir.Sonuç olarak her laboratuvar testinin sonuç raporunda ilgili testin referans aralığı da yazar.Doktor da tahlili değerlendirirken buna dikkat eder.

?