Kolonoskopi Tahlili Nasıl ve Neden Yapılır?

Yayın Tarihi : 2018/04/05 02:45 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/03 22:55 •
Kolonoskopi işlemi; bağırsağın ucunda kameralı bir aletle incelenmesidir.
Kolonoskopi Tahlili Nasıl ve Neden Yapılır?

Kolonoskopi işlemi; bağırsağın ucunda kameralı bir aletle incelenmesidir. Gastroenterologlar tarafından yapılan bu işlem, bazı hastalıkların kesin teşhisi sağlanır.

Kolonoskopi işlemi öncesi bağırsak hazırlığı yapılır. Bir hafta önceden tanesiz hafif yiyecekler yenir. Son üç gün kala bol su içilmek şartıyla bağırsakların tamamen temizlenmesi için gaita söktürücü ilaçlar kullanılır. İşlemden en az 8 saat önce yeme içme tamamen kesilir. Bir saat öncesinde lavman yapılır (an*l kanalın en ucunda kalan gaitanın temizlenmesi maksadıyla makattan verilen sıvı ilaçtır).

Kolonoski işleminde sırayla; an*l kan*l ,rektum, sigmoid kolon, inen kolon, transvers kolon, çıkan kolon, çekum ve ileum bölgeleri görülür. Bağırsak duvarları incelenir bu yüzden bağırsak temizliği çok önemlidir. Bu incelemelerde et beni olan, polip olarak adlandırılan oluşumlar görülürse forseps olarak adlandırılan aletle çıkarılır. Bu polipler; kimyasal incelemeleri yapılmak üzere laboratuvarlara gönderilirler.

İşlem sırasında hastaların gevşemesini sağlayan hafif sedasyon uygulanır. İlaç damar yolundan verilir. Bağırsakların kendini tam olarak açması için, doktor tarafından cihazla içeri hava verilir. Bu hava kasıklara kadar vuran gaz sancısı yapabilir, bu son derece normaldir.

Bu işlemlerde tespiti yapılan hastalıklar; bağırsak kanserleri, ülseratif kolit, crohndur. Crohn tespiti için; ileum kısmından , Ülseratif kolit için bağırsak duvar kısmından biyopsi alınır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
h******** :

30 yaşındayım.Son zamalarda makat bölgemde dışkılama ile acı çekmeye başladım.Kabızlık ve ishal gibi bir şikayetim yok.Ama 1 ay önce dizanteri olmuştum ondan sonra başladı.Bi ara dışkılamadan sonra peçete kan gördüm ama 1 hafta gibi bir sürede kanama geçti.Bende gaita gizli kan testi yapılan kart testlerden mevcuttu.Öylesine bakayım derken gaitanın farklı yerlerinden alınan örneklerde hem pozitif hem negatif sonuca ulaştım.3 kere denedim ve hep aynı hem pozitif hem negatif sonuç buluyorum.Makat bölgemdeki acı dışkılamadan sonra yaklaşık 15 dk ile 1 saat arası sürüyor ve sonra geçiyor.Dışkı üzerinde herhangi bir taze kan görüntüsü görmedim.Kan sonuçlarımda ferritin 110 hemoglobin 14.8 serum demiri 80 çıktı yani referans aralıkları içerisinde.Acaba kolonoskobi yaptırsam mı diye düşünüyorum.


Cevap:

Belirtiğiniz şikayetlerin araştırılması ve tanı koyulması için öncelikle bir gastroenteroloji ve/veya genel cerrahi uzmanına başvurun.Size gerekli önerilerde bulunacaklardır.

?