Kompartman Sendromu ve Tedavisi

Yayın Tarihi : 2016/12/01 15:54 • Güncelleme Tarihi : 2022/04/17 08:37 •

Şiddetli darbe veya ani bir hareket sonrası zedelenen dokunun çevresinde aşırı ödem oluşu, kompartman sendromu olarak adlandırılmaktadır

Kompartman Sendromu ve Tedavisi

Şiddetli darbe veya ani bir hareket sonrası zedelenen dokunun çevresinde aşırı ödem oluşu, kompartman sendromu olarak adlandırılmaktadır. Doku veya organ çevresinde oluşan kan veya sıvı içerikli bu ödem, doku veya organda işlev kısıtlamalarına neden olabilir. O nedenle en kısa sürede doku çevresindeki ödemin uygun yöntemlerle uzaklaştırılması ve zedelenen dokunun tamiri için gereken tedaviye başlanmalıdır. 

Doku Neden Ödemlenir?

Vücut öyle muhteşem bir sistemdir ki; savunmasını dahi insan insiyatifine sunmaz ve kendi savunmasını kendi oluşturur. Ödem oluşumu da kötü bir durum gibi görünse de, aslında vücudun kuvvetli bir savunma mekanizmasıdır. 

Vücut, bir zarar gördüğünde; o bölgeyi korumak için doku boşluğu sıvısı adı verilen bir sıvı ile doldurur o bölgeyi. Böylece altındaki kemik, kas ve damar dokuyu korumayı hedefler. Bu sebeple ödem oluşumu aslında bir savunma mekanizmasıdır. 

Bu şekilde oluşan bir ödem doku, aslında küçük miktarlarda kendini iyileştirebilir. Ancak bu ödem doku, haddinden fazla büyükse o zaman destekli onarılmaya ihtiyacı var demektir. 

Ödem Nasıl Çözülür?

Ödemleri çözmek, vücutta lenf sisteminin görevidir. Lenf sıvısı dolaşım esnasında her seferinde ödemden bir parça alarak dokudan uzaklaştırır. Ancak büyük ödemlerde dağılma işlemi yapılmazsa bu ödemler sertleşebilir ve kistleşebilir. Bu sebeple ilk yapılacak müdahale, sıcak uygulama ile ödemin yumuşatılmasıdır. Bundan sonra daireler çizerek, ödemin doku içinde dağılması sağlanmalıdır. Bu işlem (eğer darbe alanı büyükse) tek seferde tüm ödemi sökmeye yetmeyecektir. Bu durumda, bu uygulama günde 3 sefer yapılmalıdır. Çözülme yavaş gerçekleşecektir. 

Ancak bu uygulamayı yaparken hafif masaj yapılmalı ve dokunun morarması da engellenmelidir. Bu sebeple sıcak uygulama önem taşır. 

Eğer ödem alanı kişinin kendi müdahale edebileceğinden daha büyükse, mutlaka bir uzman desteği alınmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?