Korona Virüs Nedir?

Yayın Tarihi : 2020/03/12 09:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/12 09:43 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Corona; latince “taç” anlamına gelen bir kelimedir. Mikroskop görüntüsünde, yüzeyinde çubuksu çıkıntıların keşfedilmesi ile “taçlı virüs” anlamına gelen “korona virüs” tanımı kullanılmıştır.

Korona Virüs Nedir?

Korona Virüs Nedir?

Corona; latince “taç” anlamına gelen bir kelimedir. Mikroskop görüntüsünde, yüzeyinde çubuksu çıkıntıların keşfedilmesi ile “taçlı virüs” anlamına gelen “korona virüs” tanımı kullanılmıştır.

Korona Virüsün Biyolojik Yapısı

Bir anda dünya gündemine oturan ve gün be gün can kayıplarını artıran hastalığı öncelikle tanımlamak gerekir. Korona virüs; RNA polimeraz enzimi içermediği halde, genomlarında bu enzimi kodlarlar. Bu sayede gen diziliminde etkiye sahip olarak kişiyi hastalığın pençesine alırlar.

Korona virüs soyu incelendiğinde; daha önce yine dünya çapında ölümlere sahip olan MERS ve SARS ailesiyle yakından ilgilidir. Bu hastalıkların hepsi de solunum sistemine yerleşen ve bu yolla vücudu ele geçiren hastalıklardır. Ayrıca solunum yolu hastalıkları, bulaşma olasılığı en yüksek hastalıklar olduğundan, kolayca yayılabilmektedir.  

MERS; tek hörgüçlü develerden insanlara bulaştığı tespit edilen hastalıktır. SARS; misk kedilerinden bulaşan bir hastalıktır. Korona virüs ise; henüz net olmasa da, yasa dışı satışı yapılan ve tüketilen vahşi hayvanlar üzerinde yoğunluk kazanmıştır.  

Korona virüs, pek çok farklı alt cinslerde görülür. Bunların her biri küçük farklarla birbirlerinden ayrılırlar. İnsan, yarasa, domuz, kemirgen, kanatlılar, kedi ve köpeklerde birbirinden farklı formlarda bulunurlar.

Korona Virüsün Klinik Özellikleri Nelerdir?

Korona virüsün tespiti çok önemli bir husustur. Nitekim hastalık kişide olduğu halde tespit edilemezse, yayılma hızı artar ve kontrol edilemez bir noktaya gelinebilir. Korona virüsün; mevsimsel alerji, grip, soğuk algınlığı semptomlarına benzerlik göstermesi sebebiyle dikkatli incelenmesi önemlidir.

Korona virüs, bir solunum yolu hastalığı olduğundan, belirtileri de bu şekilde ortaya çıkar. Nefes darlığı, öksürük ilk belirtileridir. Ardından artan ve düşmeyen ateş, hastalığın seyrini de zorlaştırmaktadır. Sonrasında ise; ağır akut solunum enfeksiyonu, böbrek yetmezliği ve ardından ölümle sonuçlanabilir.

Korona Virüs Tespitinde Laboratuvar Teknikleri

Covid-19 vaka tanımlama testleri; illerle belirlenen hastanelerde çok titiz bir çalışmayla yapılmaktadır.

Ayrıca covid-19 tanımına uyan her hasta sars-cov-2 virüsü için de incelenmektedir.

Tanı koyulurken hastanın yurt dışı öyküsü mutlaka dinlenmelidir. Nitekim, ülkemizde bu virüs direkt tespit edilmeyip, dış ülke kaynaklı yayılım başlamıştır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?