Kramp Nedenleri ve Tedavisi

Yayın Tarihi : 2015/06/25 08:51 • Güncelleme Tarihi : 2021/05/14 13:20 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Kramp; normalde istemli olarak çalışan kasların, istemsiz olarak kasılması olayıdır. Sporcularda ve gebelerde sık olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kramp Nedenleri ve Tedavisi

Aşırı idman, yorgunluk, mineral eksikliği ve kas hastalıklarında görülen istemsiz kas kasılmaları kramp olarak adlandırılır. Kramp sırasında kısalıp sertleşen kaslar, kişiye şiddetli ağrı ve acı hissettirir. Kramp tedavisi için öncelikle kramp nedeni belirlenmeli, sonrasında uygun tedavi uygulanmalıdır. 

Kramp Nedir?

Kramp; normalde istemli olarak çalışan kasların, istemsiz olarak kasılması olayıdır. Sporcularda ve gebelerde sık olarak karşımıza çıkmaktadır. Genelde geçicidir ancak tedbir alınmadığında kalıcı olarak kas ağrısına dönüşebilir. 

 Kramp Neden Olur?

Krampların olma sebebi değişse de, ortak yanları kasların haddinden fazla zorlanmasından kaynaklanır. Çalışmaya alışık olmayan kasların aniden çok çalıştırılması krampların en yaygın olanlarıdır.

Vücutta magnezyum ve kalsiyum minerallerinin eksikliği, kasların yeterince beslenmemesine ve yükü kaldıramamasına sebep olur.

Nadiren görülme sebebi de, kas hastalarında meydana gelen kasılmalardır ki, bunun da temelinde magnezyum ve kalsiyum eksikliği yatar. 

Çünkü kemik ve kasların sağlamlığını dengeleyen materyaller, kalsiyum ve magnezyumdur. Bu sebeple yokluklarında kaslar zayıf olur ve kolayca zarar görür.

Gebelerde Kramp Neden Olur?

Gebelikte, tek vücudun vitamin ve mineralleri iki vücuda yetmelidir. Bebek, ihtiyacının tamamını anneden karşılarken, anne eğer takviye almazsa kendi vücudunda eksikliğini hisseder. Özellikle anne karnında bebeğin kemikleri oluşmaya başladığından itibaren anneden kalsiyum ve magnezyumu daha fazla çeker. Bu sebeple ileri aylarda zaten gebeliğin ağırlığı ve kilo artışıyla vücudu taşımakta zorlanan vücut, birde magnezyum ve kalsiyum eksikliği ile karşılaşınca tepki verir ve kramplar meydana gelir.

Kramplar Nasıl Giderilir?

Kram olayında kas istemsizce kasılır ve o anki çözümü kası uyarmaktır. Sporcular bu işi genele küçük bir iğneyi kramp bölgesine dokundurarak çözerler. veya kramp giren bölgeyi germek gerekir.

Kalıcı çözüm ise, özellikle gebelerde mutlak kalsiyum ve magnezyum takviyesi almaktır ki magnezyum açısından zengin en iyi besin kabak çekirdeğidir.



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?