Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir ?

Yayın Tarihi : 2018/08/06 16:06 • Güncelleme Tarihi : 2018/08/06 16:06 •
Sevgili okurlar, ''Yorgunluk ve Tahliller'' ile ilgili yazıma yoğun ilginiz ve sizden bu konuyla ilgili gelen mailler sonrası çağımızın güncel bir sağlık sorunu olan Kronik Yorgunluk Sendromu ile ilgili de sizlere bilgi vereyim istedim
Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir ?

Sevgili okurlar, ''Yorgunluk ve Tahliller'' ile ilgili yazıma yoğun ilginiz ve sizden bu konuyla ilgili gelen mailler sonrası çağımızın güncel bir sağlık sorunu olan Kronik Yorgunluk Sendromu ile ilgili de sizlere bilgi vereyim istedim.
Umarım yorgunlukla baş etmenize bir nebze de olsun katkım olur. Kronik yorgunluk sendromu çok yaygın bir sağlık sorunu olmasa da bir çok kişiyi etkiliyor.
Hastalık, henüz çok iyi tanınmayan, bu sebeple de çoğu kez doktorlarca teşhisi koyulamayan ve gözden kaçan bir sağlık sorunu.
Dünyanın belli başlı büyük ülkelerinde uzun zamandır bilinen kronik yorgunluk sendromu, günümüzde ülkemizde de artık tıbbi literatürde yerini aldı.

Kronik yorgunluk sendromu nedir?

Bu hastalığı kişide başlama zamanı tam olarak belli olmayan fakat çok da uzun süreli olmayan bir yorgunluk olarak tanımlayabiliriz.
Kronik yorgunluk sendromunda tipik olarak ortaya çıkan yorgunluk en az 6 ay veya daha uzun bir süre kişide devam etmektedir.
Kronik yorgunluk sendromunun  tanısının koyulabilmesi için öncelikle bir doktora muayene olunmalıdır. Doktorun kişiyi muayene etmesi ve tıbbi hikayesini öğrenmesi ve beraberinde de  ruhsal durumunu analiz ederek laboratuvar tahlillerini incelemesi tanı için yeterlidir.

Kronik Yorgunluk Sendromu Tanısı Nasıl Koyulur? 

Kronik yorgunluk sendromu tanısı için doktorun elinde olması gereken 4 önemli bulgu aşağıda sıralanmıştır. 

1.Kişide doktorca belirlenmiş devam eden veya tekrarlamaya meyilli bir yorgunluk olması.
2. Söz konusu yorgunluk dinlenmekle geçmeyen veya hafiflemeyen bir yorgunluktur.
3.Yorgunluk belirli bir zamanda başlamış olmalıdır.Başladığı süreç bilinmektedir.
4.Yorgunluk kişinin yaşam kalitesinde bozulmaya sebep olmaktadır.

Bu bulgulara iştirak eden aşağıda bulunan belirtilerin 4 yada daha fazlası da hastada olmalıdır.Bu belirtiler kişide en az 6 aylık bir süreçte devam etmeli ve mutlak suretle de yorgunluk şikayetlerinin başlamasından sonra görülmelidir.

1.Kısa süreli hafıza  veya zihinsel konsantrasyonda bozulma olması
2.Boğaz ağrısı şikayeti bulunması
3.Kas ağrıları
4.Farklı eklemlerde kızarıklık yada şişlik olmamasına rağmen ağrı olması
5.Lenf bezlerinde hassasiyet ve duyarlılık görülmesi
6.Yeni ortaya çıkan zaman zaman tarz ve şekil değiştirebilen ve kişiyi oldukça rahatsız eden  baş ağrısı
7.Sabahları  uykudan uyanınca bir süreliğine kendine gelememe, yataktan kalkamama ve uyuma isteği 
8.Yapılan bir iş yada egzersiz sonrası en az 1 gün süren kırıklık hissi

Kronik yorgunluk sendromu olan kişilerde bu belirtilere ilave olarak farklı şikayetler de olabilir.Bu şikayetler bir çok hastalıkta da görüldüğünden ayırt edici olmasa da klinik değerlendirmede göz önünde bulundurulmalıdır.

Kronik yorgunluk sendromuna eşlik eden belli başlı şikayetler nelerdir?

Karın ağrısı, alkolden çabuk etkilenmek,şişkinlik hissi, göğüs ağrısı, kronik öksürük,ishal,sersemlik, ağız ve gözde kuruluk, kulak ağrısı, nabız sayısında yükseklik, çenede ağrı, sabah katılığı, bulantı hissi, gece terlemeleri,,depresyon, sinirlilik, anksiyete, panik atak gibi psikolojik problemler, nefes darlığı,hava açlığı,ciltte hassasiyet ve karıncalanma ve kilo kaybıdır. .

Kronik yorgunluk sendromunun olası nedenleri 5 başlık altında toplanır:

1. Çeşitli enfeksiyonlar, özellikle viral enfeksiyonlar sebep olabilmektedir.
2. Bağışıklık sistemini bozan immün sistem hastalıkları
3. Çeşitli hormonal bozukluklar (hipotalamus-hipofiz-adrenal döngüsünü etkileyebilen)
4. Nörolojik nedene bağlı tansiyon düşüklüğü
5. Beslenme bozuklukları
6.Stres (kontrol altına alınamayan)

Kronik Sendrom Tanısı:

Bu sendromun tanısı için geliştirilmiş veya tanı koyulmasını sağlayan özel bir tahlil bulunmamaktadır.
Kronik yorgunluk sendromunun tanısının koyulmasında hastayı muayene edip tıbbi hikayesini alan doktora büyük görev düşmektedir.
Doktorun özellikle depresyon veya ruhsal problemi olan kişiler ile kronik yorgunluk sendromu olan kişileri ayırt etmesi ve buna göre tanı koyması önemlidir.Kronik yorgunluk sendromu depresyonla karıştırılabilmektedir.

Kronik Yorgunluğu Nasıl Önleyebiliriz? 
     
Kişi öncelikle varsa eğer stresi ile mücadele etmeyi ve kontrol edebilmeyi bilmelidir. Düzenli egzersiz, sigara ve alkolden uzak durmak, dengeli beslenme, ideal kiloda olmak kişinin kendi başına alabileceği basit önlemlerdir.
Düzenli uyku alışkanlığı bulunması da kronik yorgunlukla mücadelede önemlidir.
Günümüzde artan iş yoğunluğunu asgari düzeyde tutmak, kişinin kendisine ve ailesine vakit ayırması da önlemler arasındadır.
Doktor önerisinde vitamin ve mineral içeren ilaçların kullanılması, yoga ve meditasyon da belirtilen önlemler arasındadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
******* ******* :

yukarıdaki saydığınız belirtilerden 4 tanesi bende mevcut. Ve ben bunu 5 aydır yaşıyorum. Bu belirli bir süreden sonra geçmez mi?? bide d vitaminimde aşırı düşüklük çıktı bu bir sebep olabilir mi?


Cevap:

D vitamini düşüklüğü yorgunluk nedeni olabilir.Bu yönde tedavi olmanız gerekebilir

******* ******* :

kortizol; 4,68
acth ; 4,4
potasyum; 4,7
fosfor;2,1Folat; 7,98
T3 3,15, T4 0,77, TSH 1,4
Ferritin, 13,2 TBDK , 262 demir 90
Hgb, 13,8 rbc, 4,44
3ay önce MNG (multi noduler guatr) ameliyatı oldum şimdi anemi ve tiroid için ilaç alıyorum.
Ancak esas sorunum son 2 yıldır artık ayakta duramıyorum tansiyon düşüyor ACTH ve kortizol düşük, siz ne önerirsiniz?endokrin ilaç vermedi.Malesef ben 2 gün önce yine acil servisteydim. Teşekkür ederim.


Cevap:

Öncelikle geçmiş olsun.Bahsettiğiniz rahatsızlıklar için bir de nöroloji ve kardiyoloji bölümlerinde de muayene olmanız yararlı olacaktır.Yazdığınız bilgiler bu konuda bir tanı koymada fazla fikir vermiyor.İleri tahlillere de gerek olabilir.

?