Kulunç Ağrıları ve Tedavisi

Yayın Tarihi : 2016/11/15 11:42 • Güncelleme Tarihi : 2021/05/14 18:34 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Kulunç bir kas rahatsızlığıdır. Geçici ancak; olduğu sürece gayet etkilidir ve kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda düşürür.
Kulunç Ağrıları ve Tedavisi

Kişinin yaşamını çekilmez hale dönüştüren kulunç, kemik arası kaslarda görülen kısa süreli sertliktir. Halk arasında yel olarak da bilinen kulunç tedavisinde bölgeyi sıcak tutmak, kas gevşetici krem uygulamak ve kulunca neden olan etkeni ortadan kaldırmak oldukça işe yaramaktadır.

Kulunç Neden Olur?

Kulunç bir kas rahatsızlığıdır. Geçici ancak olduğu sürece gayet etkilidir ve kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda düşürür. Kaslarda meydana gelen sertlik sebebiyle kişi; düz dururken dahi ağrı çekmekle birlikte, yapılan her hareket bu yükü biraz daha artırır. 

Kulunç çok zaman ani olan hava akımları ile meydana gelir. Mesela çok terlediğinizde aniden rüzgara maruz kalmak, ıslak kıyafetlerle kaldığınızda ortam ısısının düşük olması, sırt kısmını hedef alan vantilatör, klima gibi rüzgar unsurları kuluncun başlıca sebepleridir. 

Kulunç Nasıl Geçer?

Kulunç bir kas ağrısı olduğundan, kasları gevşetecek her unsur kulunç tedavisinde etkilidir. sıcak su ile alınan duş, bu kasların gevşemesini ve rahatlamasını sağlar. Duşun ardından, kas gevşetici kremlerle uzun süreli bir masaj ise neredeyse kesin çözümüdür. Sıcak duş ve masaj, kasları ısıtan; masaj ise yumuşatan unsurdur. ancak bu kadar ısınmadan sonra bir süre daha sıcağı korumak gerekir. Yani bu aşamalardan sonra sırt bölgesi sıcak tutulmalı ve bir süre beklenmelidir.

Eğer çok şiddetli ağrı varsa kas gevşetici ilaç da kullanmak gerekebilir. Ancak bu ilaçlar, mutlaka doktor tavsiyesiyle ve uygun dozda alınmalıdır.

Kulunç Kalıcı Olabilir mi?

Kulunç kronikleşmez ancak dikkat edilmezse vücut hassaslaşır ve her seferinde kulunca karşı direçsizleşir. 

Kulunçtan korunmanın en iyi yolu, kasları aktif olarak kullanmak, geliştirmek ve korumaktır. Böylece tüm kas ağrıları da ortadan kaldırılmış olur. Spor yaparken mutlaka öncesinde ısınma hareketleri yapılmalı ve vücut alıştıktan sonra temposu ve süresi uzatılmalıdır. 



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?