Kurban Bayramında Et İle Bulaşan Hastalıklara Dikkat Edin

Yayın Tarihi : 2018/08/15 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/08/15 18:00 •
Kurban Bayramı'nın gelmesiyle birlikte kuşkusuz et kesimleri de artacak
Kurban Bayramında Et İle Bulaşan Hastalıklara Dikkat Edin

Kurban Bayramı'nın gelmesiyle birlikte kuşkusuz et kesimleri de artacak.Et, günlük öğünümüz içerisinde sıklıkla yer alan bir besindir.
Kurban bayramı gibi özel günlerde et tüketimi yoğunlaşmaktadır.. Besin değeri yüksek bu yiyeceği hijyen kurallarına uygun olarak tüketmez isek çok ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabiliriz.

Etin kesimi, taşınması veya yenilmesi ile bulaşan bazı hastalıklar aşağıda belirtilmiştir;

-Şarbon: Şarbon sporlarıyla enfekte olmuş evcil inek, keçi, koyun..v.s gibi canlılar aracılığıyla bulaşan bir rahatsızlıktır. Tedavi olunmadığı takdirde dolaşım sistemini etkileyerek ölüme bile sebep olabilir.

 

-Salmonelloz: Salmonella bakterisi tarafından enfekte olmuş canlıların tüketilmesiyle bulaşır. Ateş, baş ağrısı, ishal ve yüksek ateş en yaygın belirtisidir.

-Teniyoz: Tenia saginata ( Sığır Tenyası ) parazitinin sebep olduğu bir rahatsızlıktır. Çiğ veya iyi pişmemiş etlerin tüketilmesi sonucunda insanlara bulaşır. Canlı, insan vücudunda gelişir. Bazen parazitin boyun gebe halkaları kişinin anüsünden istemsiz olarak atılır. O sebeple halk arasında bu duruma abdestbozan denmektedir.

-Brusellozis: İnek, koyun gibi hayvanların kanına doğrudan teması veya enfekte olmuş taze peynir, süt gibi ürünlerin tüketilmesi sonucunda kişiye bulaşır. Kişide kilo kaybı, ateş, halsizlik gibi belirtiler gösterir.

Tüm bu hastalık etkenlerinden korunmak için hayvan kesilirken, taşınırken veya tüketilirken hijyen kurallarına çok dikkat edilmeli ve etler iyi pişmiş olarak tüketilmelidir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?