Lazer epilasyon nedir?Vücuda zararı varmıdır?,Kimler tarafından yapılmalıdır?

Yayın Tarihi : 2017/05/02 11:06 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/21 21:55 •
Lazer epilasyonun günlük hayatın bir parçası haline gelmesi ile istenmeyen kıllardan kalıcı ve konforlu bir şekilde kurtulmak mümkün hale gelmiştir.
Lazer epilasyon nedir?Vücuda zararı varmıdır?,Kimler tarafından yapılmalıdır?

Lazer epilasyon vücudumuzdaki istenmeyen kıl ve tüylerden kurtulmak için yapılan bir işlemdir.

Unutmayınız ki her kıl  farklı farklı derinliktedir. İyi bir sonuç için tüm vücut lazer seansında birden farklı cihaz ile, birden farklı enerjilerde atış yapmak gerekebilir.

Bu da birkaç cihazın gerekliliğini ortaya koymuştur. Beyaz tenlilerde, kalın siyah kıllar için Alexandrite lazer etkili iken, koyu ten renkli ve ince yapılı kıllar için Nd-YAG lazer etkilidir.

Yüzdeki kıllar için Nd-YAG ve Diod lazerler daha etkilidir. Bu cihazların bir arada bulunması ile her kıl tipi için istediği dalga boyunda çalışarak deride hasar oluşturmadan istenilen sonucu alabilmek mümkündür.  

Lazer Zararlı mıdır?

Epilasyon için kullanılan lazer direkt olarak kıl kökündeki melanin pigmentini hedef almaktadır. Deri dışında herhangi bir yerde de melanin pigmenti yoktur. Bu nedenle birçok kişinin merak ettiği gibi lazer epilasyonun iç organlara, genital bölgeye veya vücudun başka bir bölgesine zararı yoktur. Lazerin en büyük yan etkisi, doğru kullanılmadığı zaman ciltte yanık ve lekelenmeler yapabilir. Bunlar da tedavi edilebilmektedir. Sağlık Bakanlığı yönetmeliğinde lazer epilasyonu Plastik Cerrah, Dermatolog veya Medikal Estetik Uzmanı hekimler yapabilmektedir. Bu nedenle lazer epilasyon yaptırdığınız merkezde bu 3 doktordan birinin olmasına dikkat ediniz. Mutlaka doktor kontrolünde yapılması gereken bir işlemdir.   

Lazer Epilasyon Kimlere Yapılmaz?

15 gün öncesine kadar güneşlenmiş veya bronzlaşmak için solaryuma girmiş hastalar(bu kişilerde bir süre beklenip cilt renginin normal hale gelince yapılabilir).

Sedef Hastalığı olanlar

Lazer epilasyon yapılacak bölgede üçük, siğil veya iltihabi bir durum olanlarda

Hamileliğin ilk 3 ayında

 Lazer Epilasyon’dan %100 sonuç alabilir miyim?

 Hiçbir tıbbi işlemde % 100 kesin sonuç alırsınız denemez, lazer epilasyon için de bu geçerlidir. Klinik tecrübe ve kullanılan lazer cihazının kalitesiyle başarı çok yükseklere çıkabilir. Lazer epilasyon yapılan bölgede birkaç adet ince ayva tüyü dediğimiz sarı tüyler kalabilir. Bunlar da kişileri rahatsız etmez ve göz ardı edilebilir. Sonuçta lazer epilasyon seansları sonunda hastayı tatmin edicek kadar başarılı ve kalıcı sonuçlar elde edilmektedir.

 Lazer Epilasyon Seans Aralılkları Ne Kadar Olmalıdır?

L seans aralıklarını belirleyebilmek için öncelikle bir kılın döngüsünü bilmemiz gerekir. Kıl büyümesinin 3 evresi vardır.

 Anagen Evre(Büyüme Evresi): Kılın büyüme evresidir. Kıl köküne tam anlamıyla bağlıdır. Vücut kıllarının ortalama %80’i bu dönemdedir ve epilasyon yaparken bu döneme denk getirmek başarıyı artırır. Bu dönem bölgeye göre değişmekle birlikte yüzde 1.5 ay, vücut kıllarında 3 aydır.

Katagen Evre(Gerileme Evresi): Anajen fazdan sonra kıl büyümesi durur. Kök ile bağlantısı azalmıştır. Gelişimi yavaşlar. Ortalama 2-3 hafta sürer.

Telogen Evre(Dinlenme Evresi):Kıllar dinlenme evresine girer, bu dönemde tamamen inaktiftirler. Kolayca dökülebilirler. Yaklaşık 2 ay sürer.

Hastalarımızın çabuk sonuç alabilmesi için seans aralıklarının kılın anagen dönemine göre ayarlanması gerekir. Yani bunun anlamı seans aralıklarınız yüz bölgesinde 45 gün, vücut bölgesinde 3 aydır. Epilasyon merkeziniz sizi 3 aydan 3 aya çağırmalıdır. Eğer bundan daha kısa sürelerde seanslara alınıyorsanız kılların direnci artabilir, dökülmeleri gecikebilir. Bu da seans sayınızı artırır ki, ek maddi kayıp demektir. 

Hastayı doğru zamanda lazer seansına almak; en çabuk ve en iyi sonuç alabilmek için gereklidir. 

Tek Seansda Kıllar Ne Kadar Dökülür?

Lazerin etkili olabilmesi için kılların aktif dönem dediğimiz anagen dönemde olması gereklidir. İlk seansın sonunda hasta tamamen kıllardan arınmış bir şekilde çıkar ve 3 ay sonra 2. Seansa geldiğinde  yaklaşık % 30 azalmış olarak gelir. Bu yüzde; kılın yapısı, ten rengi ve hastanın metabolizmasına bağlı olarak % 50’ ye kadar çıkabilir.

Lazer Epilasyon Pahalı Bir İşlem midir?

Sağlık Bakalığı yönetmelikleri gereği web sitesinde fiyat verilmemektedir. 3 ayda bir yaptırdığınızı ve sonuçları kalıcılığını göz önüne aldığınızda, ağda ve iğneli epilasyon gibi diğer işlemlere nazaran daha az maliyetli ve daha konforlu bir işlemdir.

Lazer Epilasyon Merkezine Karar Verirken

Lazer Epilasyon yaptıracağınız yerdeki cihazların FDA onaylı olmasına dikkat ediniz.

Bir çeşit cihazla lazer epilasyon dan etkili sonuç alınamayabilir. Bu nedenle farklı dalga boylarındaki cihazların bir arada olduğu merkezleri tercih ediniz.

Lazer Epilasyon tıbbi bir işlemdir. Komplikasyonları olabilir. Doktor kontrolünde yapılıp yapılmadığını sorunuz.

IPL  adı verilen cihazın lazer olmadığını biliniz.

Tıbbi işlemlerde hiçbir zaman kesin sonuç alınır gibi laflar edilmez. Bu nedenle; “Bitene  kadar lazer yaptırın”, “garantili kampanyalarımızdan faydalanın” veya “%100 garantili sonuç alırsınız” gibi laflara itibar etmeyiniz.

Kılların yaşam döngüsü vücut kıllar için yaklaşık 3 aydır. 2 aydan daha kısa süreli seanslara çağrılıyorsanız, bu kısa sürede sonuç alacağınız anlamına gelmez, bunun ticari kaygıdan olabileceğini aklınızda tutunuz. Lazer epilasyon sabır gerektirir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?