Lenfosit Nedir, Lenfosit Testi ve Lenfosit Yüksekliği

22.06.2018 08:00 | Güncelleme: 01.04.2019 01:51 | Yazar: Dr. Cem Argun
Lenfosit, bir lökosit (akyuvar) türüdür. Lenfosit testi de tam kan sayımı parametrelerinden biridir. Tak kan sayımı diğer adıyla da hemogram testinde lenfosit yüksekliği ise bir çok nedene bağlı olabilir. Tahlil.com olarak lenfosit testi ve lenfosit yüksekliğini merak eden ziyaretçilerimiz için merak ettiğiniz tüm bilgileri aşağıdaki yazımızda derledik.
Lenfosit Nedir, Lenfosit Testi ve Lenfosit Yüksekliği
A

Lenfosit (LYM) Ne Demek? Ne Anlama Gelir?

Lenfosit, bir lökosit (akyuvar) türüdür. Kanda dolaşan lökositlerin ortalama yarıya yakınını lenfositler oluşturur.Lenfosit testi de vücudumuzdaki lenfositlerin sayısını ortaya koyar.Lenfositler, normalde lökositlerin % 20 ile % 55’i arasında bir değerde bulunurlar. Kanda dolaşan lenfositler, alyuvarlardan biraz daha büyüktür.

Lenfositler Kaç Çeşittir?

Lenfositler, "büyük granüler lenfositler" ve "küçük lenfositler" adında iki ana gruba ayrılır.

Büyük granüler lenfositler, doğal öldürücü hücreler olarak da bilinir ve doğal bağışıklığın bir parçası sayılırlar. Konağın, tümörlere ve virüslerle enfekte olmuş hücrelere karşı savunmasında işlev görürler.
Küçük lenfositler ise T lenfositleri ve B lenfositlerinden oluşmaktadır.

T-Lenfositleri

Kanda dolaşan bütün lenfositlerin % 80'ini oluştururlar. Hücresel bağışıklıktan ve B lenfositlerin aktivasyonundan sorumludur.

B-Lenfositleri

B Lensofistleri ise humoral bağışıklığından sorumludurlar ve antikor oluşturmada etkilidirler.

Lenfosit Yüksekliği Nedir?

Kandaki lenfosit sayısının normalin üzerine çıkmasına lenfositoz adı verilir .
Lenfositoz lenfosit  yüksekliğidir.

Lenfosit Yüksekliği Hangi Durumlarda Olur?

Aşağıdaki durumlarda lenfosit yüksekliği görülebilir:

  1. Kronik enfeksiyonlar (Tüberküloz ,Toksoplasmosis gibi)
  2. Viral enfeksiyonlar (HIV enfeksiyonu,CMV,EBV enfeksiyonu gibi)
  3. Lösemi (KLL)
  4. Non Hodgkin lenfoma
  5. Bazı Endokrin Hastalıkları(Hipertiroidi,Addision Hastalığı,Hipopitütiarism gibi)

Lenfosit Yüksekliği Ne Zaman Tehlikelidir?

Lösemi, lenfoma gibi kan kanseri türlerinde görülen lenfosit yüksekliği tehlikeli olabilir.Bu tür durumlarda Hematoloji ve Onkoloji bölümlerine başvurulmalıdır.

Lenfosit Nasıl Yükseltilir?

Lenfosit değerlerinde düşüklük olanlar bu değerlerin nasıl yükseltileceği konusunu merak ederler. Oysa bu tür bir girişime hiç gerek bulunmamaktadır. Lenfosit değerini düşüren nedenler ortadan kalkınca lenfosit değerleri de normale gelecektir.

Lenfosit düşüklüğü nedir? Hangi durumlarda lenfosit değerleri düşer konusunda bilgi almak için tıklayınız....

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

recepimam | 19.04.2015 09:58

iyi günler yeğenimin kan testi sonucu aşağıdadır.yeğenim 3yaş 15 günlük.lenfoma ve kan kanserinden şüpheleniyoruz.acil cevap verirseniz seviniriz. şimdiden teşekkürler.
WBC 16.05
HGB 12.3
LY% (Lenfosit) 69.0
MO% (Monosit) 4.4
LUC% 6.9
LY# (Lenfosit) 11.08
LUC# 1.11

Tahlil.Com | 20.04.2015 02:38

Kan sayım testi, diğer adıyla da hemogram testi sonucuna göre WBC yani lökosit yüksekliği olduğu görülüyor.
WBC  yüksekliği durumunda ilk olasılık enfeksiyon şüphesidir.Çeşitli enfeksiyonlarda wbc değeri yüksek çıkabilir.Bunun dışında wbc yüksekliği başka nedenlere bağlı olarak da görülmektedir.

WBC ( lökosit)  yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantımızda  detaylı bilgi bulabilirsiniz.

WBC yüksekliği


nazankocoglu | 26.02.2015 08:28

Merhaba.29 haftalik hamileyim.Tahlil sonucumda Lökosit(WBC):11,61 (3.08-10.00)Nötrofil orani(NEUT%):78.9 (45.0-78.0)Eritrosit (RBC):3.8 (3.8 - 5.6) bu degerler hamilelikte de degisebiliyomus ancak losemide de degisigi yazmakta. Belirttigim değerler hamilelik icin normal mi?Teşekkürler.Iyi çalışmalar

Tahlil.Com | 01.03.2015 01:21

Bizlere sormuş olduğunuz tahlil sonuçları  hemogram  diğer adıyla da kan sayımı testinde yer alan parametrelerden sadece birkaçı.
Kan sayımı tahlilinin ekibimizce sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte yorumlamak yararlı olacaktır. 

Test raporunuzda yer alan diğer hemogram parametrelerinde bir  sapma sorun yoksa, kan sayımı sonuçlarınızda kayda değer bir sorun olmadığını söyleyebiliriz.

Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve Tahlil.com uzmanları tarafından verilen cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?


kahramanali1989 | 03.02.2015 04:21

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Yalnız kafama takılan şu: "enfeksiyon" kelimesini kullandınız. Sonuçlarımdan da görüldüğü üzere wbc yüksekliği ve lym% düşüklüğü var. Bu ikisi hiv belirtisi olabilir mi?

Tahlil.Com | 04.02.2015 10:29
HIV tanısı özel testler ile konulur.WBC, LYM gibi parametrelere bakarak asla hıv tanısı veya şüphesi varlığından söz edilemez.
ibrahim7203 | 02.02.2015 09:11

çocugumu doktora götürdüm saibeli konuştu benimle şu sonuçlara bide siz bakarmısınız

WBC 18.05
PLT 531
NEU % 23.4
LYM %71
EO %1
MON%4.6
NEU# 4.22
LYM#12.82
EO#0.18
MON#0.83
BASO#
RBC3.93
HCT31.3

Tahlil.Com | 02.02.2015 10:35

Tahlil.com'a göndermiş olduğunun kan sayımı ( hemogram)
sonuçlarında anemi bir diğer adıyla da kansızlık bulguları var.
Bu yönde bir tedavi olmalısınız.
Ayrıca kansızlık araştırılması amacıyla da bir takım ilave tahlillere de ihtiyaç olabilir.
Kansızlık ve tanı yöntemleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve bu konuda benzer sorular ve uzmanlarımızca verilmiş cevapları okumak isterseniz aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz:


Kansızlık ( anemi ) nedir? Anemi  tanısı nasıl koyulur, anemi hakkında sorulmuş soru ve Tahlil.com uzmanlarının cevapları

kahramanali1989 | 02.02.2015 03:41

Kısa bir süre önce yüz felci geçirdim kan sonuçlarımda bi problem var mıdır
Kreatinin 0,54 (0,7-1,3)
WBC 17,0 (3,57-11,01)
RBC 6,53 (3,84-5,62)
HGB 17,6 (13,2-17,3)
HCT 54,2 (34,35-47,72)
NEU# 13,3 (1,69-7,50)
MONO# 1,3 (0,28-0,86)
BASO# 0,1 (0,01-0,07)
NEU% 78,6 (42,78-75,78)
LYM% 12,6 (16,82-45,30

Tahlil.Com | 02.02.2015 07:02

Sonuçlarınızı değerlendirdik.

Lökosit yüksekliği ve kan fazlalığı bulguları var.Aşağıda durumunuzla ilgili detaylı değerlendirmemizi bulabilirsiniz.

Kan sayım testi, diğer adıyla da hemogram testi sonucuna göre WBC yani lökosit yüksekliği olduğu görülüyor.
WBC  yüksekliği durumunda ilk olasılık enfeksiyon şüphesidir.Çeşitli enfeksiyonlarda wbc değeri yüksek çıkabilir.Bunun dışında wbc yüksekliği başka nedenlere bağlı olarak da görülmektedir.

WBC ( lökosit)  yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantımızda  detaylı bilgi bulabilirsiniz.

WBC yüksekliği

Bazı kan sayım parametreleriniz yüksek. Sonuçlarınızda kan fazlalığı bulguları var.
Kan fazlalığı olarak değerlendirdiğimiz durum ise, kan sayımı yani hemogram tahlilinde RBC, HCT,HGB değerlerinin yüksek çıkmasıdır.
Yüksek rakımlı bölgelerde yaşayan kişilerde,çok sigara içenlerde bu durum olabilir.
Hayati tehlike taşıyan bir durum değildir.
Düzenli aralıklarla dahiliye bölümünde kan sayımı tahlili yaptırıp kontrollerinizi sürdürün.
Kan değerlerinizi düşürmek için belirli aralıklarla da kan vermeniz de gerekebilir.


burçin | 25.11.2014 05:56

Doktorum sonuçlarımın iyi olduğunu söyledi ama lym ve pdw düşük,neu ise yüksek çıktı.Sonuçlarıma bakabilir misiniz
WBC: 8.8
RBC: 4.53
HGB: 13.4
HCT: 39.5
MCV: 87.1
MCH: 29.6
MCHC: 34
RDW: 12.4
PLT: 295
MPV: 8.4
PCT: 0.25
PDW: 16.8 (L)
NEU%: 78.5 (H)
LYM%:14.8 (L)
MON%: 5.2
NEU#: 6.8
LYM#: 1.3

Tahlil.Com | 25.11.2014 07:30

Tahlil.com'a sorduğunuz test sonuçları  tam kan sayımı olarak de bilinen hemogram testi parametrelerden sadece bir kaçı.Ancak sadece bu değerler tek başına fazla bir fikir vermez.
Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir,
Kan sayımı sonrası diğer kan sayım parametrelerinde belirgin bir sorun yoksa, tahlilinizde kayda değer bir problem olmadığını söyleyebiliriz.

Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve Tahlil.com uzmanları tarafından verilen cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?



Tansu Gencel | 08.11.2014 09:45

kolay gelsin hocam
WBC : 8.5
RBC : 5.04
HGB : 14.7
HCT : 43.9
PLT : 301
PCT : 0.23
MCV : 87
MCH : 29.1
MCHC : 33.4
RDW : 14,5
MPV : 7.6
PDW : 14.3
%LYM : *24.3
%MON : 6.9
%GRA : 68.8
#LYM : 2
#MON : 0,5
#GRA : 6
GLUKOZ : *127
HBsAg POZİTİF
Yaş 24 /Boy 1,80
teşekkür ederim hocam

Tahlil.Com | 09.11.2014 02:37

Açlık kan şekeri yani glukoz değerinizdeki hafif yükseklik diyabet hastalığı yönünden risk altında olabileceğinizi gösteriyor.
Bir endokrinoloji doktoruna başvurmanız en doğru yaklaşım olacak.
Doktorunuz gerek görürse ilave testler de isteyecektir.

 Hepatit B enfeksiyonu yönünden HBS Ag testiniz pozitif çıkmış.Enfeksiyonu yeni geçiriyor olabilirsiniz veya taşıyıcı da olabilirsiniz.
Bu durumda ilave testlere de gerek olacaktır.
Bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı veya gastroenteroloji uzmanına başvurmanızda yarar var.

Hepatit testlerinin değerlendirilmesi ve yorumu hakkında aşağıdaki yazımızın ilginizi çekeceğini umuyoruz. Bu konuda sorulmuş benzer sorular ve cevapları da görebilirsiniz...

Hepatit testleri nedir ve nasıl yorumlanır?
yasmin-yg | 05.11.2014 03:31

Merhabalar, kan tahlil sonuçlarımı değerlendirirmisiniz
test sonuç referans aralığı
SGOT(AST) 38 <31
SGPT(ALT) 61 <34
KREATİNİN 0,57 0,6-1,1
NÖTROFİL % 40,60 45-68
MONOSİT% 6,5 0-7
LENFOSİT% 48,6 22-31
LENFOSİT# 4,04 1,01-3,3

Tahlil.Com | 06.11.2014 06:56

ALT yüksekliği var.Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleriAşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.

http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt


kalador2 | 25.08.2014 05:40

Acaba tahlil sonuçlarım nasıldır ?
rdw : 12.5
LYMF% :55.7
MONO 7.4
NE% 33.9
LYMF :3.8
MONO 0.5
NEU 2,3
BAZO 0,1
BAZO % 0,8
EO 0,2
EO%2,2

Tahlil.Com | 25.08.2014 07:02

 Tahlil.com'a sorduğunuz test sonuçları  hemogram yani kan sayımında çalışılan parametrelerden sadece bir kaçı, bunlar tek başına fazla bir fikir vermez.
 Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir, diğer kan sayım parametrelerinde belirgin bir sorun yoksa, tahlilinizde kayda değer bir problem olmadığını söyleyebiliriz.

 Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve Tahlil.com uzmanları tarafından verilen  cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?



akcan_kursat | 17.08.2014 09:02

merhaba acaba tahlil sonucumu değerlendirir misiniz
metaryal : periferik kan
wbc : 8040/mm3
lenfosit : 1520/mm3
cd3 : %72,41
cd19 : %13,59
cd4 : %37,84
cd8 : %29.39
cd4/cd8 : 1,28
cd16/56 : %24,29
aktive t : %5,64
cd45 : %98,42
cd9 : %18.44
cd5 : %75,22
cd69 : %02,26

Tahlil.Com | 17.08.2014 01:29

Raporda belirtilen referans değerleri de vermelisiniz.Bu konuda sitemizde soru sorma aşamasında sürekli uyarılarda bulunuyoruz.Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

DAHA FAZLA GÖSTER
Tahlil Sonuçlarınızı Sormak İçin Sitemize Ücretsiz Üye Olabilirsiniz
Tahlil.com doktorlarına merak ettiğinin ve yorumlanmasını istediğiniz tahlillerinizi sorabilirsiniz.
HbA1c Tahlili Nedir? Diabet Tanısı ve HbA1c Testi
HbA1c: kronik bir hastalık olan diyabetin takibinde en önemli tahlillerden birisidir. HbA1c tahlili son üç ayın kan şekeri ortalaması hakkında bilgi verir. Kanda şeker yükseldikçe…
AST (Aspartat aminotransferaz enzimi)
Aspartat aminotransferaz enzimi; karaciğer, kalp, iskelet kaslarında, alyuvarlarda  ve böbreklerde bulunur. Özellikel karaciğer hastalıklarının araştırılmasında bu enzimin kabda seviyesini…
Tahlil Sonuçları ve Referans Değerleri: Önemli Uyarı
Tahlil sonuçlarının sağlıklı olarak değerlendirilip yorumlanmasında raporda belirtilen sonuçlarla birlikte referans değerlerinin de incelenmesi büyük önem taşımaktadır.
Kanser En Az Hangi Kan Grubunda Görülür?
Kan grubu; kişinin anne ve babasının baskın gruplarının etkileşimi neticesinde belirlenir. Kanser görülme riskinin en az hangi kan grubunda görüldüğü de merak edilen bir…
Kardiyak Enzimler Nedir?
Kardiyak enzimler nelerdir, testleri niçin yapılır, test öncesi bir hazırlık gerekli midir, test nasıl yapılır ve sonuçları neyi işaret eder sorularınıza bu yazımızda cevap bulabilirsiniz.
York Test Nedir? 7 Soruda York Testi Bilgileri
YORK Test, giderek popüler olan ve sıkça merak edilen bir test haline gelmiştir. Bu makalemizde York Teste dair bilgileri okurlarımızla paylaşıyoruz.
eGFR Testi Nedir? eGFR Normal Değerleri, Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedir?
Bu makalemizde eGFR nedir, normal değerleri, düşüklüğü, yüksekliği nasıl ölçülür, ne işe yarar, sonuçlar ne anlama gelir gibi soruların cevaplarını…
Hipertansiyonu (Yüksek Tansiyon) Olanlarda İstenen Tahliller
Hipertansiyon kan damarlarınızdaki (atardamar ve toplardamarlar) basıncı artıran bir durumdur. Doktorlar tansiyon yüksekliği olanlarda bunun sebebini araştırmak ve tanı amaçlı bir takım tahliller…
Orşit Tanısı Nasıl Konur?
Orşit; testislerde oluşan iltihabi hastalıktır.
Pinner Test Nedir? Neden Yapılmalıdır?
Diyetisyen  Elif Erkin,Pinner Test konusunda Tahlil.com okurlarını bilgilendiriyor.
Laboratuvar Testleri ve Normal Değerleri Tahlil.com'da
Merak ettiğiniz laboratuvar testleri ve normal değerleri ile ilgili tüm bilgileri sağlık siteniz Tahlil.com'da. Tahlil Sözlüğü sayfamızda merak ettiğiniz tüm laboratuvar testlerini…
tahlil.com
tahlil.com
tahlil.com