Lif Zengini Bulgur

Yayın Tarihi : 2018/03/01 18:07 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/22 10:11 •

Bulgur; yetiştirilmesi kolayve yaygın, maddi açıdan her eve girebilecek ucuzlukta ve besin değeri çok yüksek, doyurucu gıdalardandır.

Lif Zengini Bulgur

Bulgur; yetiştirilmesi kolayve yaygın, maddi açıdan her eve girebilecek ucuzlukta ve besin değeri çokyüksek, doyurucu gıdalardandır. Yetiştirirken fazla su istememesi bakımından en kurak yerlerde dahi kolaylıklarla yetişen ve kolaylıkla pazara açılabilen bulgur, pek çok hastalıktan da koruyucu niteliktedir. Bulgur, tam tahıllı, kırık buğdaydan apılan bir tür kurutulmuş buğdaydır. Çeşitli Akdeniz ve Orta Doğu mutfaklarının vazgeçilmezidir ve yumuşak bir tada sahiptir ve pişirildiğinde çiğnenebilir bir kıvamı bulunmaktadır.

Bulgur; lif açısından zenginbir besindir. Bu sebeple kolay sindirilir, tok tutar, protein ve mineralaçısından da oldukça zengindir. Bunun yanında kalorisi düşüktür ve kolesteroliçermez. Tam buğdaya en yakın besin değerini taşıyan gıdadır.

Çocukların sağlıklı beslenmesi, daha sağlıklı ve dinç bir neslin gelişinin habercisidir. Obeziteninbu kadar yaygınlaştığı ve çocukların bu kadar sağlıksız beslendiği bir dönemde, hastalıklar da artmaktadır. Özellikle son zamanlarda mide ve bağırsak hastalıkları daha da artmıştır. Bunun sebebi, sağlıksız besinleri sıklıklatüketen kişilerin artık direnemeyen organlarının sinyal vermesidir ve devamındapek çok hastalığında habercisidir.

Bulgur ise, bağırsakları onarıcı, mideyi koruyucu özelliktedir. İçeriğindeki lif sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı önler. Kan yağlarını düzenleme özelliği sayesinde, kalp damar hastalıklarından korur. Kısacası hayati organlarda dinlenmeyi ve yenilenmeyi sağlar. Ayrıca tok tutma özelliğiyle obeziteden korunmada da eşsiz bir nimettir. Kan şekerinin ani düşme ve çıkmalarını engeller yani diyabet kontrolünde de etkin bir rolü vardır.

Besin değeri açısından pirinçmi bulgur mu? Bulgurun lif oranı 100 gr da 9,4 iken, pirinçte bu oran 1,5 tir. Bu sebep dahi bulgur tüketmek için yeterlidir. Bu yüzden muhakkak çocuklara da bulgur yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Yemek alternatiflerinin bu kadar çok olduğu ve her besine kolaylıkla ulaşabilen konumumuz sayesinde, sağlıklı beslenmek çok da zor değildir. Tarifleri renklendirmek, keyiflendirmek artık çok kolaydır. Özellikle çocuklara yemek sevdirirken bu yöntemlerden faydalanmak oldukça keyiflidir. Bulguru da yaparken sadece yemeğiyle sınırlandırmak doğru değildir. Salatası yapılabilir, yemeklere bir miktar eklenebilir, hatta dolma ve çorbalarda dahi kullanılabilir. Kırmızı pancar gibi doğal ürünlerle renklendirilebilir, sarımsaklı yoğurtla cacık gibi de yenebilir. Sizde kendinize göre tüketim alternatifleri belirleyip çocuklarınıza ve ailenize sunabilirsiniz.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?