Lipid Profili Tarama Testleri Nelerdir? Kimler Yaptırmalıdır?

Yayın Tarihi : 2018/05/07 00:34 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/06 00:13 •
Lipit profili koroner arter hastalığı ( KAH)  şüphesi olanlarda tarama amacıyla yapılan bir test profilidir.Çoğunukla dahiliye ve kardiyoloji doktorları tarafından kalp hastalığından şüphelenilen hastalardan istenmektedir.
Lipid Profili Tarama Testleri Nelerdir? Kimler Yaptırmalıdır?

Lipid Profili Tarama Testleri Nedir?

Lipit profili koroner arter hastalığı ( KAH)  şüphesi olanlarda tarama amacıyla yapılan bir test profilidir.Bu testlerin değerlendirilmesi sonucu kişilerde felç, kalp krizi gibi potansiyel riskli durumlar için bilgi edinilir.

Lipid Profil Testleri Nelerdir?

Lipid Profili testlerinin başlıcaları aşağıda belirtilmiştir:
1.Total kolesterol testi
2.HDL tahlili
3.LDL tahlili
4.Trigliserit tahlili5.VLDL testi
6.HDL dışı kolesterol

Lipid Profil Testi Öncesi Hazırlık Nasıldır?

Lipid profili testi öncesi 9 ile 12 saatlik bir açlık sonrası damardan alınan kan örneğinin biyokimya laboratuvarında test edilmesiyle gerçekleşir.Kan alınana kadar su dışında başka bir içecek de içilmemelidir.

Lipid Profil Testini Doktorlar Neden İster?

Doktorlar genellikle kalp hastalığı riskini ortaya çıkarıp hastalarını yönlendirmek amacıyla bu tarama testini isterler.Test sonuçlarına göre ilaç tedavisi, girişimsel bazı tedaviler veya diyet, egzersiz gibi öneriler verilebilir.

Sağlıklı bireylerin ortalama 5 yılda bir lipid profili ile test edilmesi uygundur.test edilmesi önerilir. Ancak risk faktörü olanlarda daha sık ve düzenli aralıklarla bu testleri yaptırmalıdır.Test yaptırmak için başlıca risk faktörleri ise, ailede kalp hastalığı ,şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği gibi öykülerin bulunmasıdır.Buna ilave olarak ise  aşırı kilolu kişilerde mutlak suretle bu taramayı yaptırmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?