Lökore Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Önlenir?

Yayın Tarihi : 2016/10/01 23:45 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/06 21:46 •

Lökore özellikle genç kız çocukları ve  doğurganlık çağındaki kadınlarda sıklıkla görülür.

Lökore Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Önlenir?

Lökore Nedir?

Lökore özellikle genç kız çocukları ve  doğurganlık çağındaki kadınlarda sıklıkla görülür.Lökore  kelime olarak olarak beyaz akıntı anlamına gelse de, akıntının rengi etkene bağlı olarakdeğişebilir. Lökorenin en sık sebebi vajinal enfeksiyondur. 
Menarşa yani ilk adet görmeye yakın kızlarda süt gibi vajinal akıntı, vajen yada serviks kanserlerinde olduğu gibi kanla lekelenmiş olarak da görülebilir. 
Menarşdan önce, anormal olarak kabul edilmeyecek belli belirsiz bir vajinal akıntı da olabilir.
Ergenlik çağındaki bir kızın  genital muayenesi sırasında beyaz, sümüksü bir materyal görülebilir.
Cinsel gelişimini tamamlamış kadınlarda vajinal akıntı, kötü kokulu, çamaşırları kirletici vekadının cinsel işlevlerini bozacak vasıflardaysa anormal olarak kabul edilir.

Yaşlanma, overlerin çıkartılmasına ya da pelvise radyasyon uygulanması sonucu meydana gelen östrojen hormonu eksikliği, vajen dokusunda küçülmelere, glikojen miktarında ve vajen sıvısının asit oranında azalmaya neden olur. İnce bir vajinal mukoza yaralanmaya oldukça açıktır. Lökore hastalığının başlıca nedenleri  bakteriyal veviral enfeksiyonlar ile vajenin iltihaplanmasıdır. 
Lökorenin önlenmesi  için ise; ergenlik çağındaki genç kıza genital  hijyen, vajinal duş ve hijyen malzemeleri  hakkında bilgiler verilmelidir.
Cinsel yönden aktif kadınlarda ise partner seçiminde dikkatli olmalı ve cinsel ilişki öncesi ve sonrası gerekli hijyenik tedbirleri almalıdır. 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?