Lyme Hastalığı ve Hastalık Dönemleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/07/03 12:08 • Güncelleme Tarihi : 2017/07/03 12:08 •
Lyme hastalığı Ixodesricinus  türü kenelerin ısırması ile insana bulaşan bir bakterinin yol açtığı hastalıktır
Lyme Hastalığı ve Hastalık Dönemleri Nelerdir?

Lyme hastalığı Ixodesricinus  türü kenelerin ısırması ile insana bulaşan bir bakterinin yol açtığı hastalıktır.
Bu bakteri türüBorreliaburgdorferidir.Lymehastalığının en kötü yanı teşhisinin zor olmasıdır. Bu hastalığın belirtileribaşka birçok hastalıkla karışabilmektedir.
Lymehastalığı, deriyi, eklemleri, sinir ve diğer organ sistemlerini etkiler.Genellikle semptomlar enfeksiyonun ilk haftasında oluşur.
Bazı vakalarda, semptomlar kene ısırdıktan sonra 30 gün içinde başlayabileceği gibi semptomsuz da seyredebilir.

Hastalıkta 3 dönem görülmektedir;


Erkenlokalize dönemi :Bu dönemde kırmızı halkalı kızarıklık görülür. Kızarıklık 3-5 hafta süreyle kalıcı olabilir.Genellikle ağrısız ve kaşıntısızdır. Erken dönemde yorgunluk, baş ağrısı, eklemağrısı, titreme, ürperti gibi başka semptomlarda görülür.


Erkenyayılma dönemi: Hafif semptomlu,  henüz immün yetmezlik oluşmamıştır. Bu dönemde, şiddetlibaş ağrısı, aşırı yorgunluk hissi, eklemlerde ve boyunda tutulma, ciltte uyuşmave karıncalanma, yüz felci, ışığa duyarlılık, büyümüş lenf nodülleri, düzensizkalp ritmi, menenjit gibi semptomlar görülür.


Geç(kronik) dönem: Hastalığın son aşaması olan bu evre, eğer erken dönemde hastalıkteşhis edilemediyse veya doğru şekilde tedavi edilemediyse ortaya çıkabilir. Bu semptomlar kronik artrit,kronik merkezi sinir sistemi bozukluğu, kısmi felç, yüz felci, depresyon gibipsikiyatrik bozukluklar, dikkatte dağınıklık,unutkanlık, yor günlük, kalp ritm bozukluğu, uyku bozukluklarıdır.  


Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?