Magnezyumun Düşüklüğü ve Yüksekliğinde Neler Olur?

Yayın Tarihi : 2018/05/21 18:52 • Güncelleme Tarihi : 2018/05/21 18:52 •
Magnezyum kas ve sinir sistemimizin işlevini doğru şekildedevam ettirmesi için önemli bir mineraldir
Magnezyumun Düşüklüğü ve Yüksekliğinde Neler Olur?

Magnezyum kas ve sinir sistemimizin işlevini doğru şekildedevam ettirmesi için önemli bir mineraldir. Vücuda sanıldığından çok yararıvardır ve önemsenmesi gerekir. Kalp sağlığını ve ritmini korur, bağışıklıksistemini güçlendirir, kemiklerin güçlü kalması için önemlidir ve hücrelerinişlevini gerçekleştirmesinde rol oynar.

Magnezyumun eksikliği veya fazlalığı kas-sinir sistemiüzerinde olumsuz etkiler bırakır. Magnezyumun kanda olması gereken normaldeğeri 3 mEq/L’dir. Magnezyumun böbreklerden atımı azdır, genellikle vücuttandışkıyla atılır.

Vücudunuzda paratitoid bezinden salgılanan parathormonumagnezyumun ince ve kalın bağırsaklardan emilimini arttırır. Bu hormonundengesizliklerinde de magnezyum dengesi bozulabilir. Yetişkin bir insanıngünlük magnezyum ihtiyacı 200-300 miligramdır. Magnezyum en çok nelerdebulunur?

-yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, karalahana vb.)

-muz

-ay çekirdeği, yer fıstığı, ceviz, kaju, badem ceviz gibi kuruyemişler

-çilek, greyfurt, incir, avokado, üzüm, kırmızı erik

-bitter çikolata

-balık

-süt, yoğurt vb.

-soya fasulyesi, bezelye, mercimek

-susam, kepek

-baklagiller

 

Magnezyum Düşüklüğü (Hipomagnezemi) ve Belirtileri Nelerdir?

Magnezyum azlığı, parathormonun azlığında, uzun süremagnezyum almayan kişilerde, dışkıyla magnezyum atılımı fazla olan kişilerde veuzun süre idrar sökücü ilaç tedavisi görenlerde olur.

Magnezyum azlığı kalsiyum azlığıyla benzer belirtilergösterir. Magnezyum düşüklüğünde genelde kalsiyum da düşer. Magnezyumdüşüklüğünde sinir-kas uyarılması artar. Kas kasılmaları ve kramplar, anirefleksler, halüsinasyon görme, agresif davranışlar görülebilir. Sinir sistemiçok uyarılmıştır. Ayrıca şeker hastalığına, yüksek tansiyon hastalığına, beyindedoku ölümüne, migrene ve kemiklerin kaybına da neden olabilir.

Magnezyum düşüklüğünün tedavisinde ağızdan ilaç olarak veyadamar yolu aracılığıyla magnezyum verilir. Bu tedavide böbreklerin iyiçalışıyor olmasına dikkat edilmelidir.

Magnezyum Yüksekliği (Hipermagnezemi) ve BelirtileriNelerdir?

Magnezyum fazlalığı nadir görülür. Genellikle böbrekyetmezliğinde, tedaviyle fazla magnezyum alınırsa, magnezyum içeren mideilaçlarının fazla kullanımında görülebilir.

Magnezyum fazlalığının belirti ve bulguları bedende sıcaklıkhissi, düşük tansiyon, komaya varan yorgunluk ve bitkinlik hissi, solunumunzorlaşması, kalpte ritim bozukluklarıdır.

Magnezyum yüksekliğinin tedavisinde amaç magnezyumu arttıranve hayatı tehlikeye sokan durumun etkisinin ortadan kaldırılmasıdır. Hastadaböbrek yetmezliği varsa hemodiyaliz tedavisi uygulanabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?