Mahremiyet Bebeklikten Başlar

Yayın Tarihi : 2018/07/07 17:58 • Güncelleme Tarihi : 2019/01/03 23:55 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Çocuk kaçırılmalarının, cinsel istismarların arttığı bu dönemde, insanlar artık daha çok bilinçlenmekte ve çözümler üretmektedir
Mahremiyet Bebeklikten Başlar

Çocuk kaçırılmalarının, cinsel istismarların arttığı bu dönemde, insanlar artık daha çok bilinçlenmekte ve çözümler üretmektedir. Tabii ki en önemlisi nerelerde hata yapıldığının keşfedilmesi ve bu hataların en kısa sürede giderilmesi, çözümün en etkili kısmıdır. Bu davranışları yapan insanların çocukluklarına inildiğinde, onların da aynı şekilde tacizlere maruz kaldığı görülmektedir. Haliyle eğer bir toplum düzeltilmek isteniyorsa; öncelikle toplumun çocukları doğru eğitilmelidir.

Bebekler, biz farkında olmasak da müthiş bir kayıt yeteneğine sahiptir. Sözle ifade edilmese de yapılan her hareketi algılar ve bilinç altında bu davranışları normal ve olması gereken olarak kayıt eder. Peki bebek dünyaya geldikten sonra, nasıl davranışlar sergilenmeli ve mahremiyet duygusu oluşturulmalı?

Bebeğin altı değiştirilirken odada sadece annesi veya altını değiştiren kişi olmalı. Kalabalık ortamlarda bebeğin organı ulu orta açılıp mahremiyeti ihlal edilmemeli ve büyüdükçe sözle de bu durum dile getirilip çocuğun farkında olması, bunun özel bir durum olduğunun algılanması sağlanmalı.

Altını değiştirebilecek kişiler belirlenmeli. Yani her önüne gelen bebeğin altını değiştirmemeli.

Tuvalet eğitimi verilirken de aynı durum geçerlidir. Özellikle tuvalete girdiğinde kapıyı kapalı tutması gerektiği öğretilmelidir. 

Çocuk çıplak yıkanmamalı alt iç çamaşırı üzerinde olmalı ve banyo sonunda çıkarılmalı. Yapabildiği takdirde çocuğun organını kendisinin yıkaması gerektiği ve bu bölgeye kendinden başka kimsenin dokunmaması gerektiği öğretilmeli.

Özellikle iki yaşından sonra eğer çocuk erkekse, babası yardımıyla yıkanmalı; kızsa annesinin yıkaması ve karşısındaki babası dahi olsa, kimsenin kendi izni olmadan vücuduna bakamayacağı fikri sesli olarak dile getirilmelidir.

Anne ve baba da mahremiyetini korumalı ki, çocuk her bireyin mahremiyetini önemseyebilen bir toplum insanı olabilsin. 

Henüz bebek aşamasındayken dahi anne baba; öpüşmek, el kol şakası yapmak ve yatak odasına dair ortalıkta konuşmalar yapmaktan kaçınmalıdır. Aksi takdirde çocuk bu davranışları normal algılar ve kendine yapıldığında sessiz kalmakla birlikte, başkalarına da bu davranışları şaka algısıyla yapabilir. Hatta pek çok evcilik oyunlarında “anne babalar öpüşür” diyerek bu davranışı gerçekleştiren çocuklar görülür.

Çocuğun yatak odasına izinsiz girmesine müsaade edilmemeli, aynı şekilde kendi odasına da girilirken izin istenmelidir. Bu yolla kendi mahremiyet bölgesini keşfetmiş olur.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?