Meme Kanseri Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/11/02 00:50 • Güncelleme Tarihi : 2016/11/02 00:50 •
Meme kanseri, meme dokusunun herhangi bir yerindeki hücrelerden gelişen kanserlerdir
Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri, meme dokusunun herhangi bir yerindeki hücrelerden gelişen kanserlerdir.Diğer dokulardanda kaynaklanan kanser tipleri meme kanserini de tetikleyebilir.Meme kanseri kadınlarda en sık rastlanan kanser tipleridir.
İlk adetini erken yaşlarda görenler hayat boyu östrojen hormonuna maruz kalacaklarından risk altındadırlar.İleri yaşta menopoza girme meme kanseri riskini yükseltir.
Menopoz sonrasında alınan hormon tedavileri, beslenme,alkol gibi faktörler meme kanseri riskini arttırmaktadır.
Bazı risk faktörleri sizin kontrolünüz altındadır.Genel sağlık durumunuzu korumak amaçlı dengeli beslenme, kilonuzu koruma,sigara içmeme, düzenli egzersiz faliyetlerinde bulunabilirsiniz.
Meme kanserinin en sık rastlanan belirtileri memede ağrısız,zamanla büyüyen kitlenin hissedilmesi,memede  çekintiler, deride kalınlaşma,şişlikler,deride bozulmalar,meme ucu hassasiyeti gibi.
Erken teşhiste en önemli faktör kişilerin biliçlendirilmesidir. Evde kendi kendine yapılan meme kontrolleri,doktor tarafından yılda bir kez yapılan meme muayeneleri ve mamografi erken tanı için önem taşır.
Meme kanserinin tedavisi uzmanlaşmış meme cerrahı,tıbbi onkolog ve radyasyon onkoloğu tarafından belirlenir.Genel olarak temel tedavi mastektomidir.
Erken evrede küçük tümörlerde meme koruyucu cerrahi yapılması uygundur.Tamamlayıcı olarak  cerrahi sonrası kemoterapi, bazı durumlarda radyoterapi uygulanması gerekebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?