Menapoz ve Cinsel Yaşam

Yayın Tarihi : 2018/05/04 01:06 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/24 19:28 •
Kadınlar menopoz ile birlikte vücut imajının kaybolacağına, kadınlık fonksiyonlarının sona ereceğinin kaygısını yaşarlar.
Menapoz ve Cinsel Yaşam

Kadınlar menopoz ile birlikte vücut imajının kaybolacağına, kadınlık fonksiyonlarının sona ereceğinin kaygısını yaşarlar.Bu şekilde cinsel çekiciliğinin kalmadığını düşünen kadın cinselliğe olan ilgisini kaybeder. Menopoz yaşlanmanın başı olmadığı gibi yaşamında sonu değildir.
İlerleyen menopoz yıllarında hormon tedavisi alınmıyorsa cinsel organlarda yaşlanmaya bağlı atrofik değişiklikler meydana gelir. Vajinada kuruluk,vajen mukozasında incelme ve buna bağlı olarak ilişki sırasında ağrı ve kanama yakınmaları olabilir.Uygulanan sistemik veya hormon replasman tedavileri bu atrofik değişiklikleri gidererek iyileşme durumu sağlayabilmektedir.Cinsel isteğin azalmasına, bu yaşta ortaya çıkan bazı hastalıklar sonucu olabileceği gibi kullanılan bazı ilaçlarda cinsel isteksizlik yapabilir.
Cinsel istekte azalma,ağrılı cinsel birleşme(disparoni),cinsel cevabın azalması,vajinal ıslanmanın azalması,genital duyarlılığın azalması yaşlanma ve menopoz sonrası en sık karşılaşılan cinsel yakınmalardır.
Menopoz döneminde cinsel yaşamı yeniden canlandırmak için bazı tedaviler uygulanabilir.Bunlar; altta yatan kronikleşmiş hastalık varsa bunların kontrolü ve tadavisi gerekir,gerekli durumlarda psikolojik destek tedavileri,vajinal kuruluk ve çatlama gibi şikayetleri gidermek için lokal(krem,fitil) veya sistemik (ağızdan) ilaç tedavileri uygulanabilir.Özellikle jinekollog hekim kontrolünde testesteron hormon replasmanı yapılarak cinsel istek arttırılabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?