Menopoz ve Cinsel Yaşam

Yayın Tarihi : 2018/07/28 00:48 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/14 07:49 •

Menopoz; kadınlarda yumurta rezervinin son bulması ile artık östrojen hormonunun yeterince sentezlenmemesi ve adet döneminin sona ermesidir.

Menopoz ve Cinsel Yaşam

Menopoz dönemi yaklaşan veya menopoz dönemindeki kadınlar, menopoz sürecinde cinsel yaşam hakkında bilgi sahibi olmak ister.
Tahlil.com olarak Menopoz döneminde kadınlarda cinsel yaşam konusunda yararlanacağınızı umduğumuz bilgileri özellikle orta yaş ve üzeri kadın okurlarımız için derledik.

Menopoz; kadınlarda yumurta rezervinin son bulması ile artık östrojen hormonunun yeterince sentezlenmemesi ve adet döneminin sona ermesidir.
Menopozla birlikte kadınlarda cinselliğe ilgi azalması olacağı düşünülse de bu olay daha çok menopozla birlikte oluşan psikolojik faktörlerden etkilenmektedir.
Menopozu yaşayan  kadın, menopozla birlikte vücut imajının ve çekiciliğinin kaybolacağını ve kadınlık işlevlerinin sona ereceğinin kuşkusunu hisseder. Bu dönemde cinsel hayatının bittiğini düşünen kadının cinselliğe olan ilgisi de azalabilir.
Kadınlarda menopoz dönemi yaşlanmanın başlangıcı olmadığı gibi kadınlığın sonuna gelindiği anlamına gelmez.
Kadınlarda menopozun cinselliğe en büyük katkılarından biri hamile kalma riskini akılına getirmeden cinselliği doya doya yaşamasıdır.
Menopozun ileri dönemlerinde kadın hormon tedavisi alınmıyorsa cinsel organlarda yaşlanmaya bağlı atrofi ve fonksiyon kaybı  meydana gelebilir.
Bu değişiklikler sonrasında vagina salgıları ve kuruma, vajina mukozasında incelme ve buna bağlı olarak cinsel ilişki ağrılı hatta kanamalı olabilir.

Bu dönemde doktorlar kadınlara sistemik veya lokal hormon terapileri uygulamalıdır. Bu tür tedavilerin kadınlarda  ürogenital sistemdeki atrofilere çözüm olabilmektedir. 

Yaşlanma ve menapoz sonucu kadınlarda hangi birtakım cinsel işlev bozuklukları görülebilir:

1. Cinsel istekte azalma
2. Ağrılı cinsel ilişki
3. Orgazm sıklığında azalma
4. Orgazm kalitesinde azalma
5. Cinsel duyarlılığın azalması

Menopoz döneminde vajinal ıslanmanın azalması ve duyarlığın bozulması östrojen hormonu düşüklüğüne bağlıdır.
Kadınlarda bir diğer hormon olan testosteron düzeylerinin düşüklük de cinsel uyarılma, duyarlık, cinsel istek ve orgazmdaki azalmaya yol açabilir.
Menopoz dönemindeki kadının öncelikle bir hadın doğum uzmanı tarafından jinekolojik muayeneden geçirilmesi ve gerekirse bir psikolog veya psikiatri uzmanına başvurması önerilmektedir.
Kadın doğum uzmanları vajinada  kuruluk ve çatlama gibi şikayetleri gidermek için lokal (krem, fitiller) veya sistemik (hormon) tedavileri uygulayabilir.
Ayrıca kadın doğum uzmanlarınca planlanan testosteron hormonu tedavisi ile de menopoz dönemindeki kadınlarda libido ve cinsel istek arttırıcı tedaviler oldukça işe yaramaktadır. Bu dönemde kadınlara gerek eşlerinden gerekse sağlık profesyonellerinden verilecek psikolojik destek son derece önemlidir.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?