Menstrual Kap Nedir? Sağlıklı mıdır?

Yayın Tarihi : 2018/02/28 11:01 • Güncelleme Tarihi : 2020/10/09 08:33 •
Menstrual kap, adet döneminde kadınlara yardımcı olarak tasarlanmış,silikon bir kaptır
Menstrual Kap Nedir? Sağlıklı mıdır?

Menstrual kap, adet döneminde kadınlara yardımcı olarak tasarlanmış, silikon bir kaptır. Bu küçük silikon kap yıkanabilir ve tekrar kullanılabilir.

Vajinaya kap yerleştiriliyor, biriken kan boşaltılıyor ve 5 yıl süre ile kullanılabiliyor. Tampon ve pedlere alternatif olarak kullanılan bir üründür.

Menstrual Kap Sağlıklı mıdır?

Bu sistem sağlık açısından çok doğru değildir. Doğal sisteme dışarıdan olan bu müdahale vajinal bölgenin doğal florasını bozabilir. Vajina zaten nemli bir bölge olduğundan, bakterilerin ve mantarların yaşamına olanak sağlayan bir bölgedir. Bu bölgeye dışarıdan yabancı cisim almak, enfeksiyonlara açık hale getirmek anlamını taşır.
Ev ortamlarında kabı dezenfekte olarak hazır tutmak pek mümkün değildir. Bu sebeple dışarıdan alınan mikrop kolayca vücuda girerek de enfeksiyon sebebi olabilir.

Ayrıca kullanırken sık temizlenmesi gerekir. Temizlenmediğinde biriken kan devamlı ortamda nemlenmeye ve bakteri üretimine elverişli hale gelir.

Ayrıca kullanılmadığı zamanlarda güzel muhafaza edilmediğinde; ortamdaki bakterileri kendi üzerine aldığı gibi, kendi üzerinde olan vajina bölgesinde var olan bakterileri de ortama verecektir. Bu da bazı hastalıkların bulaşmasına, deri hastalıklarının meydana gelmesine sebep olabilir.

Ayrıca menstrual kap, vajina boyutuna uygun olarak seçilmelidir. Bu sayede kayma veya dar gelerek hem korumama hemde acı sebebiyeti ortadan kaldırılmış olur.

Menstrual Kap Hangi Durumlarda Kullanılabilir?

Menstrual kap kullanımı çok da sağlıklı olmadığından devamlı kullanımı kesinlikle önerilmemektedir. Ancak gerçek zaruret durumlarında nadiren kullanılabilir. Bu durumda da temizliğinin doğru biçimde yapıldığından emin olunmalı ve çok uzun süre kullanılmamalıdır.

Menstrual kap genelde açık renk, dar kıyafetler giyileceği dönemlerde seçilir. Çünkü bu kıyafetler giyildiğinde ped takılması kişiyi görsel olarak rahatsız eder ve endişelenmek istemez.

Menstrual kap kullanımından sonra vajinada kaşıntı, kızarıklık, koku hissedilirse mutlaka uzmana danışılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?