Merak Edin, Alzheimer Olmayın!

Yayın Tarihi : 2016/03/18 14:55 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/03 11:28 •

Nöron; beyin hücrelerinin özelleşmiş adıdır. İnsan beyni, binlerce nöronun bir araya gelmesiyle oluşur.

Merak Edin, Alzheimer Olmayın!

Merak etmek ve sürekli soru sormak çağımızın ileri yaş hastalığı alzheimer'a çare olabilir. Yapılan araştırmalar sürekli olarak aktif kullanılan beyin hücrelerinde hasar oluşumunun minimum olduğunu göstermiştir. O nedenle bulmaca çözmek veya merak duygusunu canlı tutmak beyin sağlığınızı korumada yardımcı olacaktır. 

Nöron Nedir?

Nöron; beyin hücrelerinin özelleşmiş adıdır. İnsan beyni, binlerce nöronun bir araya gelmesiyle oluşur. Bu nöronların aktif olarak çalıştırılması da sizin, beyin potansiyelinizi ortaya koyar.

İnsan vücudunu düşünün; eğer hareketsiz hantal bir hayat yaşıyorsanız, yağ dokunuz fazla, kas dokunuz azdır. Spor yapmaya başladığınızda önce yağ dokusu azalmaya, sonra vücut sıkılaşmaya, sonra da kas dokunuz artmaya başlar. Ancak sporu yeniden bıraktığınızda vücut yeniden hantal ve yağlı yapısına döner. Kaslar dahi, çalıştırdığınızda yerinde durur ve sayısını artırır. Yada vücudu terk eder.

Nöronlar da böyledir. Beynin binlerce görevi vardır. Her görevi yapmak için de belli nöronlar görevlendirilmiştir. Bu nöroların hangilerini çalıştırırsanız, hayatınız boyunca onlar aktif olarak yanınızda bulunacak ve çalıştırmadığınız kısımlar, genetik ve yaşama şekline bağlı olarak yaş almakla birlikte sizi terk edecektir.

İnsan belli bir yaşa geldiğinde artık hayatı rutinlerle doludur. Yani okul hayatı bitip, işte belli bir seviyeye geldikten sonra pek çok insan yeni bir şeyler öğrenme gayretinden vaz geçer ve mevcut potansiyeli ile yaşayarak hayatını devam ettirir. Ancak bu sizin ezber yapan, akılda tutan, kendini geliştiren beyin nöronlarınızı küstürür ve bir süre sonra fonksiyonunu yitirmesini sağlar. Bu sebeple merak etmek, yeni bir şeyler öğrenmek her zaman potansiyelinizi artıracak, beyin hücrelerini güçlendirecek ve fonksiyonunu devam ettirmesini sağlayacaktır.

Alzheimerden Koruyan Alışkanlıklar

Omega ve folik asit bakımından zengin beslenmek, beyin çalışmasını destekler. Balık, ceviz gibi besinler bunlardandır.

Spor yapmak, beyin hücrelerine daha fazla oksijen gitmesini ve beynin beslenmesini sağlayacaktır.

Ezber yapmak, dil öğrenmek hafızayı genç tutan en önemli etkinliklerdir. Bu etkinlikler her yaşta yapılmalıdır.

Stresten uzak durulmalıdır. Stres beyin nöronlarının tamamını eline geçirebilen ve tüm vücudu olumsuz etkileyen bir unsurdur. Bunlardan uzak durmak sizi her hastalıktan korur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?