Metabolik Sendrom Nedir ve Tanısı Nasıl Koyulur?

Yayın Tarihi : 2018/07/25 23:35 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/26 06:28 •

Metabolizma; kişinin vücudunda yapılan tüm yapım ve yıkım işlemlerini kapsar.

Metabolik Sendrom Nedir ve Tanısı Nasıl Koyulur?

Günümüzde dengesiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının artmasıyla birlikte Metabolik Sendrom vakaları da giderek artmaktadır. Peki Metabolik Sendrom nedir ve tanısı nasıl koyulmaktadır.

Metabolik Sendrom ve Tanısı

Metabolik sendrom, pankreastan salınan insülin etkilerine direnç sonucu insülinin kanda yükselmesiyle ortaya çıkan ve özellikle şişmanlık, tansiyon yüksekliği, şeker ve yağ metabolizmasıyla ilgili bozuklukların bir arada görüldüğü bir tablodur. Aslında diyabet gelişme riski, diyabet daha henüz tam gelişmeden, diyabet öncesi dönemde tespit edilebilir.

Metabolik sendromda şeker metabolizması bozukluklarına daha çok prediyabetik dönem diye adlandırılan diyabet öncesi safhada rastlanır ve bu dönemde müdahale edilirse kişide diyabet gelişimi önlenebilir.

Metabolik Sendrom Şüphesinde Yapılan Tahliller Nelerdir?

1) Açlık Kan Şekeri (Glukoz) Ölçümü: Glukoz değeri yüksek çıkmaktadır. 

2) Kan Yağları: (Trigliserit,Kolesterol): Yüksek çıkmaktadır.

3) Ürik Asit: Yüksek çıkmaktadır. 

4) CRP: Yüksek çıkmaktadır.  Ayrıca metabolik sendromda hipertansiyon, hepatosteatoz (karaciğer yağlanması), kadınlarda polikistik over sendromu, erkeklerde benign prostat hiperplazisi gibi problemler de ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak bir kişide metabolik sendrom ile ilgili bir sorun varsa o kişi aslında ileride diyabet oluşumu için de risk altındadır. Böyle sorunları olan kişilerde mutlaka diyabet varlığı araştırılmalıdır.

Metabolik sendromu Olan Kişiler Ne Yapmalı?

Metabolizma; kişinin vücudunda yapılan tüm yapım ve yıkım işlemlerini kapsar. Eğer vücutta yapım yıkımdan fazla ise bu metabolizmanın hızlı olduğu anlamına gelir. Özellikle büyüme çağındaki bebek ve çocuklarda görülen durum budur. Ancak yıkım yapımdan daha fazla ise, metabolizma yavaşlıyor. Bu aşamada vücut artık yediği besinleri faydalı materyallere çeviremiyor ve yağ olarak depoluyor. İşte kilo oluşumu ve birikimi karşımıza çıkıyor.

Metabolik sendrom yaşayanlar bu sebeple metabolizmalarını hızlandıracak tedbirler almalıdır. Bu tedbirler aslında herkesin bildiği; ancak uygulamakta tembellik gösterdiği, ancak hayat alışkanlığı haline getirildiğinde işe yarayabilecek unsurlardır. Bol su içmek; kanın hareketini hızlandırır dolayısıyla metabolizmayı hızlandırır. Hareketli bir hayat yaşamak ve spor yapmak; metabolizmayı kalıcı olarak hızlandırır ve yağ yakar. Bol sebze ve meyve tüketmek; içerdiği lifler sayesinde sindirimi kolaylaştırır, yine içerdiği su sayesinde de tok tutar. Porsiyonları küçültmek; göz tokluğu sağlar ve aşırı yemeyi engeller. Çok çiğnemek; tokluk hissini artırır ve daha az yemeyi sağlar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
******* ******* :

[...] testdir.Maalesef o da yüksek çıkacağına düşük çıkmış.Yaşınızı belitmemişsiniz ama Metabolik Sendrom yönünden de risk altında olduğunuzu düşünüyorum.Metabolik Sendromla ilgili yazımızı [...]

?