Metal Testleri ve Ağır Metal Testleri Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/06/10 08:07 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/21 14:30 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Metal  testleri  metale maruz kalıp buna bağlı sağlık sorunları olabilen kişilerin hastalıklarının tanı ve tedavisine yardımcı olabilmek amacıyla yapılan bir tahlil türüdür. Özellikle meslek hastalıklarının tanı ve takibinde tercih edilmektedir.
Metal Testleri ve Ağır Metal Testleri Nedir?

Metal Testleri  ve Ağır Metal Testleri Nedir?

Metal  testleri  metale maruz kalıp buna bağlı sağlık sorunları olabilen kişilerin hastalıklarının tanı ve tedavisine yardımcı olabilmek amacıyla yapılan bir tahlil türüdür.

Hastalık belirtileri ve bulguları  maruz kalınan metalin türü, maruz kalınan zaman, kişinin vücudunun duyarlılığı, yaş ve cinsiyeti gibi özelliklere bağlı olarak da değişiklik arz edebilmektedir.
Bir takım metaller, diğerlerine göre insan vücudu için çok daha zararlı olup ciddi hastalıklara sebep olabilmektedir.

İnsan vücudunun hangi bölümünün maruz kalınan metalle temas ettiği bile hastalıklar üzerinde tesirli olabilir.Bir takom metaller solunduğunda, bazıları ise vücudun teması sonrası sağlığa zararlı durumlara yol açabilir.

Sık Yapılan Metal Testleri Nedir?

İnsan vücüdunda  çeşitli  metaller test edilmekte olup en sık araştırılan metaller ise  kurşun, civa  ve arseniktir.
Ayrıca  kadmiyum, bakır. çinko aliminyum,palayyum,gümüş,teflon  ve amalgam da incelenebilir.
Bu testler rutin test yapan laboratuvarlarda çalışılan testler değildir.Daha nadir istendikleri için genellikle referans laboratuvarlarda analizleri yapılmaktadır.

Üniversite hastanelerinin laboratuvarları, Sağlık Bakanlığı kontrolündeki referans laboratuvarlar  bu testleri yapabilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?