Mide Üşütmesi mi Grip mi?

Yayın Tarihi : 2016/04/07 13:48 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/14 10:46 •

Havalarında soğumasıyla birlikte artan grip gibi viral enfeksiyon belirtileri genellikle mide üşütmesi belirtileriyle karıştırılır. Peki mide üşütmesi gripten nasıl ayrılır?

Mide Üşütmesi mi Grip mi?

Havalarında soğumasıyla birlikte artan grip gibi viral enfeksiyon belirtileri genellikle mide üşütmesi belirtileriyle karıştırılır. Peki mide üşütmesi gripten nasıl ayrılır?

Mide üşütmesi, mide ve bağırsakların iltihaplanması ya da tahrişinde denir. Grip ise nezleyi andıran ateş, yorgunluk, kas ağrıları gibi durumların görüldüğü bir enfeksiyondur.

Mide üşütmesi, bozuk yiyeceklerden, kirli sulardan ya da süt ürünlerine karşı tepkiye neden olan laktoz hassasiyeti gibi tetikleyicilerde bulunan virüs, bakteri veya parazit nedeniyle meydana gelebilir. Karın krampları, mide ağrıları, kusma, ishal mide üşütmesi belirtileri arasındadır.

Gribin sebebi bir virüstür ve antibiyotikler gribi tedavi edemez. Nezleye neden olan 100’den fazla virüs tipi varken gribe yalnızca A, B ve C tipi virüsler sebep olur. Daha ciddi grip vakaları zatüre gibi hastalıklara yol açabilir.  

Mide Uşütmesi Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Mide; kasılıp gevşemek suretiyle çalışan, kaslı bir organdır. Soğuk havalarda, özellikle bel boşluğundan giren hava, mide dokusunu etkiler. Bu durumda midede boş kasılmalar başlar. Bu kasılmalar, midenin adeta gaz birikimi varmış gibi şişmesine sebep olur. Bu durumda kişinin iştahı kesilir, karın ağrısı yaşar ve krapmlar hisseder, kusmalar da sıklıkla ortaya çıkar.

Mide üşütmesinde evde uygulanacak tedavi; sıcağa maruz bırakmaktır. Ütü ile ısıttığınız veya sıcak suda beklettiğiniz havluyu karın bölgesine koymak ve üzerini sıkıca örtmek, mide kaslarının gevşemesini ve kasılmaya ara vermesini sağlar. Kasılmaya devam etmemesi neticesinde mide rahatlar ve ağrılar yavaş yavaş geçmeye başlar.

Ancak artan ağrılarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gereklidir.

Grip Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Grip ise üst solunum yolu enfeksiyonudur. Kişide burun akıntısı ve tıkanıklıklığı, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, kemik ağrısı, gözlerde kızarma ve tat bozukluğu görülür. Gripte özellikle C vitamini kullanımı ve dinlenme iyileştirmeyi hızlandıran etkenlerdir. Bunun yanında eğer doktorunuz uygun görmüşse ilaç, antibiyotik veya iğne kullanılabilir.

Bu kişilerde C vitamini; bağışıklığın diri kalmasını sağlar ve savaş etkisini güçlendirir. Böylece vücut daha kolay hastalığı atlatır. Dinlenmek de vücudun tüm enerjisini iyileşmeye harcamasını sağlar. Böylece kişi, daha hızlı bir iyileşme gösterir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?