Migren Düzen Seven Bir Hastalıktır

Yayın Tarihi : 2018/08/31 10:28 • Güncelleme Tarihi : 2018/08/31 10:28 •

Migren; ataklar halinde gelen, baş ağrısı, ışık ve ses hassasiyeti oluşturan bir baş ağrısı çeşididir. Bu ataklar kişiye göre değişiklik göstermekle birlikte, bazı hassasiyetler neticesinde ortaya çıkan kişilerde vardır.

Migren Düzen Seven Bir Hastalıktır

Migren; ataklar halinde gelen, baş ağrısı, ışık ve ses hassasiyeti oluşturan bir baş ağrısı çeşididir. Bu ataklar kişiye göre değişiklik göstermekle birlikte, bazı hassasiyetler neticesinde ortaya çıkan kişilerde vardır.

Ancak bilinen gerçek şudur ki; migren, düzenli yaşayan kişilerde daha az atak yapar. Yani; ne zaman yaşam düzeyinizde bir değişiklik olsa, migren bunu karşınıza baş ağrısı olarak çıkarır.

Özellikle Pazar günleri migren ağrısı daha sık görülür. Çünkü kişi her zaman uyandığından daha geç uyanmış ve düzenini bozmuştur. İşte bu durum migrenin kol gezdiği bir durumdur ve hemen hafif ataklar yapmaya başlar. Hatta sınav dönemlerinde daha az uyuyan migren hastalarında görülen baş ağrılarının sebebi de budur.

Hava değişiminin de migreni etkilemesi bu sebepledir. Vücut, alışık olmadığı bir hava düzenine geçtiğinde, bir süre uyum problemi yaşar. İşte migren hastaları bu durumu baş ağrısı atakları olarak hisseder. Özellikle karasal iklim ve deniz iklimi arasında yaşanan hava değişimleri, alışık olunmayan nem oranına uyum sağlamakta çok zorlanır. Bu durumda migren atakları daha şiddetli görülebilir. Ayrıca rüzgarlı ve buna bağlı olarak tozun yoğun olduğu havalar da migreni tetikler. Çünkü migren, vücudun tamamıyla ortaklaşa çalışan bir mekanizmadır. Solunum sisteminden giren tozlar, nefes almayı güçleştirir ve yeterince oksijeni sağlanmayan beyin, migren ataklarıyla ortaya çıkar.

Bunun dışında kişinin kendi hassasiyetleri de olabilir. Bu tıpkı alerji gibidir. Yani bazı besinler kimi migren hastalarında atak yapmazken, kimi migren hastalarında ağrıya sebep olabilir. Bu besinlerin başında narenciye ürünleri gelir. Migren hastası, kendi hassasiyetini tespit etmeli ve bu besinlerden uzak durmalıdır.

Tüm migren hastalarını rahatsız eden ortak gıdalar ise; başta kafeinli gıdalardır. Bu sebeple migren hastaları özellikle yoğun kahvelere karşı mesafeli olmalıdır. Bunun dışında vücudun her kısmına ayrı zarar veren alkol, sigara potansiyel bir migren tetikleyicidir. Migren ataklarını sıklaştırmakla kalmaz; aynı zamanda şiddetini de artırır. Arada bir tüketilen alkol, zaten düzeni de alt ettiği için, düzen düşkünü olan migreni ayaklandırır ve ciddi rahatsızlıklara yol açar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?