Mineral Eksikliği Sigara Kullanımından Kaynaklanabilir

Yayın Tarihi : 2017/06/12 10:55 • Güncelleme Tarihi : 2021/02/03 17:25 •
Mineraller hazır besin olarak alınır. Bu durumda; eksik olan mineralin vücutta sentezlenmesi ve eksiği kapatması mümkün değildir. 
Mineral Eksikliği Sigara Kullanımından Kaynaklanabilir

Sigara tüketen kişilerde mineral ve vitamin eksikliği sıklıkla görülmektedir.

Mineral, vitaminden farklı bir yapıdır. Vitamin organik bir madde iken, mineral inorganiktir. Yani; vitaminler canlı vücudunda sentezlenirken, mineraller dışarıdan hazır besin olarak alınır. Bu durumda; eksik olan mineralin vücutta sentezlenmesi ve eksiği kapatması mümkün değildir. 

Mineraller doğal olarak dış ortamdan alınmalıdır ki; vücudun çalışması için gerekli olan elementlerin eksiği kapatılsın. Ancak sürekli sigara tüketimi olan vücutlarda, sindirim sistemi istendiği kadar güzel çalışmaz. Yani kişi dışarıdan ne kadar çok mineral alırsa alsın, yeterince emilimi olmadığı sürece, vücut o mineralden maksimum yararlanamaz. 

Sigara, Emilimi Neden Azaltır?

sigara, içerdiği zehir suretiyle ve dumanla, organların yüzeyinde bir tabaka meydana getirir. Bu tabaka, minerallerin tanınmasına, sindiriminin ve emiliminin yapılmasına engel olur. Mineral ve hücreler arasına adeta bir set çeker. Dolayısıyla hücre, erişemediği mineralden faydalanamaz. 

Ayrıca sigara tüketimi, organların hasarına da sebep olur. Tüm organların beslenmesi için, onu çevreleyen kan damarları vardır. Bu damarlar, taşıdığı kanla, organlardan atıkları alırken, onları oksijen ve maddelerle besler. Ancak sigara tüketen insanların damarlarında yeterince oksijen bulunmamakla birlikte, sigara zehiri de bulunur. Bu suretle tam temizlenemeyen organlar, zamanla yıpranmaya başlar ve gerekli mineralleri alamaz hale gelirler. 

Sigara tüketen kişilerde mineral ve vitamin eksikliği sıklıkla görülmektedir. Mineral ve vitaminler vücut enzimlerinin düzgün çalışması için gereklidir. Eksikliği halinde pek çok işlev bozukluğu ve hastalık görülebilir.

Mineral Eksikliğinde Neler Olur?

Vücutta her mineralin kendine has bir görevi vardır ve hiç biri birbirinin yerine geçemez. Mineraller; kalsiyum, potasyum, fosfor, iyot, demir gibi bileşenlerdir. Bunların kimi vücut fonksiyonlarında yapıya katılırken, kimi de büyüme gelişme ve vücut sağlığından sorumludur. Haliyle eksikliklerinde; kemiklerde güçsüzlük, anemi, dişlerde sararma, metabolizma yavaşlaması gibi hastalıklar meydana gelir.


görülmektedir. Mineral ve vitaminler vücut enzimlerinin düzgün çalışması için gereklidir. Eksikliği halinde pek çok işlev bozukluğu ve hastalık görülebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?