Mobbing Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/05/29 15:15 • Güncelleme Tarihi : 2017/05/29 15:15 •
Mobbing özellikle günümüzde sıkça kullanılan ve merak edilen bir terim olmuştur
Mobbing Nedir?

Mobbing özellikle günümüzde sıkça kullanılan ve merak edilen bir terim olmuştur.Genellikle  çalışma hayatında bulunan kişileri ilgilendiren bir durumdur.
Mobbing, mevcut gücün ya da pozisyonun kötüye kullanılması esasına dayanır.Bu şekilde mağdur olan kişiye güç sahibi tarafından sistematik olarak psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, aşağılama, tehdit  gibi şekillerde gerçekleşen duygusal bir saldırı yapılır.
Mobbinge maruz kalan kişi saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olmaktadır.İşveren, patron veya kişinin amiri elindeki otoriteyi kullanarak altındaki bireyin toplumsal itibarını düşürmeyi hedefler.Bunu yaparken kimi zaman kişiyle alay da edebilir.Saldırgan bir ortam yaratarak mağdur olan kişiyi  işten çıkmaya zorlayabilir.
Mobbing yaş, cinsiyet, ırk ayrımı olmaksızın kişiyi iş yaşamından dışlamak amacı ile kasıtlı olarak yapılır.   
Mobbinge maruz kalan kişiler gördükleri zararın büyüklüğü ve etkisiyle, işlerini yapamaz duruma gelirler, psikossyal açıdan kendilerini kötü hissederler.
Mobbing ile ilgili yapılan araştırmalara göre, en kısa mobbing süresi 5 ay  ortalama süre 1 yıldırYani uzun süreli bir süreci kapsar.
Mobbinge maruz kalan kişide ise kalıcı ce ağır etkilerin çıkması bir kaç yılı bulabilir.Uzun soluklu bir baskı sonrası mobbing mağduru kişi olumsuz etkilenmektedir.
Yapılan araştırmalar sonrası mobbingin  en çok uygulandığı çalışma alanlarının  kar amacı gütmeyen kuruluşlar, ve sağlık ile  eğitim sektörü olduğu bulunmuştur.
Mobbing mağduru kişiler bu konuda hukuki destek alarak kendi yasal haklarını aramalı ve gerekli mücadelede bulunmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?