Neden Tırnak Rengi Siyahlaşır?

Yayın Tarihi : 2018/08/16 23:02 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/02 11:22 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Tırnak ağır bir darbe veya basınc altında kalırsa damarların yırtılması nedeniyle tırnağın altına kan toplanır bu da tırnakta siyah, kırmızı veya kahverengi görüntü oluşturur. Tırnak siyahlaşması normal bir durum değildir.Bu süreç sonrasında tırnak bir süre sonra tamamen deriden ayrılır.Aşağıdaki yazımızda tırnak siyahlaşması, nedenleri ve bu durumda hangi doktora başvurulması konusunda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Neden Tırnak Rengi Siyahlaşır?

 Tırnak Siyahlaşması Nedir?

Tırnaklarda siyahlaşma istenmeyen bir sağlık sorunudur. Çoğunlukla ayak tırnaklarında görülür. Tırnak ağır bir darbe veya basınc altında kalırsa damarların zedelenmesi ve yırtılması nedeniyle tırnağın altına kan toplanır. Tırnakların sürtünmeye maruz kalması da bu durumu tetikleyebilir. Tırnakta siyah, kırmızı veya kahverengi görüntü oluşturur ve tırnak bir süre sonra tamamen deriden ayrılır. Bu durum tedavi ve takibi ilgilendiren bir durumdur.

Tırnak Siyahlaşması Nedenleri Nelerdir?

Sporla uğraşan uzun mesafe koşucuları, yoğun antrenman yapan kişilerde de görülmektedir.Tırnakta siyahlaşma bazı hastalıklar veya sağlık sorunları nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir.
Tırnağın altında kan toplanmasına sadece darbe neden olmaz endokardit kalp, iskorbüt (C vitamin azlığı), karaciğer sirozu, vaskülit (damarların iltihabı), mikroembuli ve uyuşturucu veya bazı ilaçların enjeksiyonu gibi durumlarda tırnakların altında kan toplanabilir.
Yumuşak doku travmaları, el ve ayağın bir yere çarpıp zedelenmesi gibi durumlarda da ardından tırnaklarda siyahlaşma görülebilir.Bu durumlar daha sık görülen tırnakta siyahlaşma nedenleri arasındadır.
Tırnakta siyahlaşma aynı zamanda ayaklarını kullananan sporcularda da sıklıkla görülür. Koşu ile ilgilenen maratoncular, yürüme sporu ile ilgilenenler ve aşırı derecede yürüyem kişilerde de tırnaklara baso sebebiyle siyahlaşma görülebilir.

Tırnak Siyahlaşmasında Hangi Doktora Gidilmelidir?

Tırnak siyahlaşması durumlarında tercihen cildiye doktoruna başvurulmalıdır.Tırnak siyahlaşması farklı hastalıklar nedeniyle de olabileceğinden bu durumlarda da bir dahiliye doktoruna muayeneye gidilebilir. Gerek görürse dahiliye doktoru bir takım tahliller isteyip genel bir değerlendirme yapabilir. Tırnk siyahlaşması sorununa yol açan etkenleri kontrol altına alabilecek tedaviler planlayabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?