Nefrotik Sendrom Nedir? Nefrotik Sendrom Belirtileri, Risk Faktörleri ve Tedavisi

Yayın Tarihi : 2018/03/07 02:53 • Güncelleme Tarihi : 2020/08/02 11:03 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Nefrotik sendrom herhangi bir nedenle böbreklerde ciddi şekilde hasar oluşması sonucu geçirgenliğin artmasıdır.
Nefrotik Sendrom Nedir? Nefrotik Sendrom Belirtileri, Risk Faktörleri ve Tedavisi

Nefrotik Sendrom Nedir?

Nefrotik sendrom herhangi bir nedenle böbreklerde ciddi şekilde hasar oluşması sonucu geçirgenliğin artmasıdır. Protein geçirgenliği artar ve idrarda bol protein görülür. Nefrotik sendromda idrar testinde 24 saatte 3.5 gramdan fazla protein çıktığı görülür. Halk arasında bu hastalığa “böbreğin protein kaçırması” da denir. Böbrek dokusunun hasarına bağlı olarak tüm vücut etkilenir.

Nefrotik Sendrom Hastalığına Sebep Olan Faktörler Nelerdir?

Bazı hastalıklar nefrotik sendroma yol açabilir. Bunların büyük çoğunluğu böbreğin süzme işlevini yapan kısmının hastalıklarıdır. Nefrotik sendrom tedavi edilmezse ilerleme gösterir ve 4-5 yıl içerisinde böbrek yetmezliğine gidebilir. Nefrotik sendroma neden olan diğer sebepler:

- Alerjiler (böcek ısırması, polenler, arı sokması),

-Bazı enfeksiyonlar,

-Sistemik hastalıklar (şeker hastalığı, orak hücreli anemi),

-Dolaşım sorunları (kalp yetmezliği, perikardit),

-Gebelik.

Nefrotik sendromda böbreğin idrarı filtreleme ve süzme işlevini yapan dokusunda giderek kalınlaşma ve yırtılma oluşur. Bu yırtılan kısımlarda delikler oluşur. Bu deliklerden kan proteinleri kolayca geçer ve idrarla atılır. Bu durum bütün vücutta yaygın ödeme (şişlik) yol açar. Böbreğin idrarı filtreleme hızı zamanla azalır. Eskisi kadar iyi çalışamaz. Nefrotik sendromda böbrekler zamanla büyük, şiş ve soluk renkli bir hal alır.

Nefrotik Sendrom Belirtileri:

Nefrotik endrom hastalığının belirti ve bulguları nelerdir?

-En sık görülen belirtisi vücutta yaygın bir ödemdir. Şişlik genellikle yumuşaktır ve elle basıldığında içine çöküp yavaş yavaş normale döner. En çok gözlerde, kuyruk sokumu bölgesinde, ayak bileklerinde ellerde ve karında ödem görülür.

-Albümin denilen kan proteini seviyesi idrarla atıldığı için düşer.

-Yüksek kolesterol

-Bozuk idrar yapısı ve miktarı

-İştah kaybı

-Yorgunluk

-Baş ağrısı, huzursuzluk

-Kadın hastalarda regl dönemi sorunları sık görülür.

Hastalığın tanısı konulurken kan ve idrar testleri, iğne biyopsisi uygulanabilir. İğne biyopsisinde hasta yüzüstü yatar. Bölge uyuşturularak iğneyle böbreğe girilip parça alınıp incelenir.

Nefrotik Sendromun Tedavisi Nedir?

Tedavinin ilk amacı ödemin kontrol altına alınmasıdır. Hastanın yaşam kalitesi arttırılmaya çalışılır Bu nedenle idrar söktürücü ilaçlar verilebilir. Özellikle çocuklarda kortizon tedavisi kullanılır.

Nefrotik sendrom hastalığında uygulanan diyete uyulması çok önemlidir. Yüksek kalorili, yüksek protein içeren, az tuzlu diyet uygulanmalıdır. Yüksek protein iyileşme açısından çok önemlidir. Vücuttan idrarla atılan protein diyetle karşılanmalıdır. Kilo kaybını önlemek ve kilonun sabit tutulması tedavi için önemlidir.

Yatak istirahatı çok önemlidir. Hasta birey iyileşene kadar dinlenmelidir. Nefrotik sendrom hastaları enfeksiyonlardan kendilerini korumalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?