Nötrofil Nedir? Nötropeni ve Nötrofili Nedir Ve Neden Olur ?

22.06.2018 08:00 | Güncelleme: 13.03.2020 01:19
Nötrofil bir lökosit (wbc) (akyuvar) türüdür.Tam kan sayımı parametrelerinden biridir. Nötrofil değerlerinde düşme veya yükselme, kan tahlilinde ise nötrofil düşüklüğü ve yüksekliği tahlil yaptıranların sıklıkla merak ettiği konulardan biridir. Aşağıdaki yazımızda nötrofil düşüklüğü (nötropeni) ve nötrofil yüksekliği (nötrofili) hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Nötrofil Nedir? Nötropeni ve Nötrofili Nedir Ve Neden Olur ?
A

Nötrofil bir lökosit (WBC) (akyuvar) türüdür. Eosinofil ve bazofille birlikte nötrofil de granülosit tiplerinden biridir.
Nötrofil, kanda lökositler arasında en sık bulanan lökosit türüdür.
Nötrofil olarak adlandırılmasının sebebi ise içerdiği granüllerin boyalara özel bir bağlanma eğilimi göstermemesinden ötürüdür. Nötrofillerin yaşam süreleri ortalama olarak 1 günden kısadır.Üretim yerleri  ise kemik iliğidir.
Nötrofiller, bir maddenin hücre içine alınması işlemi olarak da bilinen fagositozda görevlidirler.
Bu nedenle vücudun mikroplarla savaşımında da etkilidirler. Nötrofil sayısının azalmasına ise nötropeni denir.Ciddi bir sağlık sorunudur nötrofil azlığı.Nötrofil düşüklüğünde vücudumuz enfeksiyonlara karşı çok daha hassas ve duyarlı olur.Enfeksiyona yakalanma olasılığı artar.
Nötropeni yani nötrofil düşüklüğü, konjenital (kalıtsal bozukluk) olabileceği gibi çeşitli sebeplerden de ortaya çıkabilir. Örnek olarak kanser tedavisi olarak da bilinen kemoterapinin etkilerinden biri de nötrofillerin sayısının düşmesine yol açmasıdır
Nötrofil sayısının yükselmesine ise nötrofili denir. Genelikle bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlar sonrası nötrofil sayısında artma görülür.

Nötrofiller hakkında çok daha detaylı bilgi sahibi olmak ve nötrofil düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri konusunu detaylı olarak öğrenmek için aşağıdaki yazımızı da okumanızı öneriyoruz.

Nötrofilleri Anlama: Fonksiyon, Sayım, ve Daha Fazlası

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

mervedur2011 | 20.04.2014 09:27

Merhaba, oglumun 1 yas kontrollerinde notrofil sayisi alt sinir 2000 iken 940 cikti, sumdi 15 aylik ve yine alt sinir 2000 iken 1480 cikti. Zeynep Kamil hastanesinde 1250 uzerinde olursa arastirmiyoruz ama ateslenirse getirin dediler. Siz sonuclari nasil yorumluyorsunuz,ateslenmesi neden onemli?Tsk.

Tahlil.Com | 21.04.2014 09:55
Çocuk hematoloji tarafından değerlendirilmsi uygun olacaktır..
ayarciahmet | 10.04.2014 09:18

test sonuçlarımda bir sıkıntı varmı yardımcı olurmusunuz
Test     Sonuç     Alt Limit     Üst Limit
KREATININ
0.93 mg/dL    0,7    1,2
    CKD-EPI eGFR
114.494 mL/dk/1.73m2    60    150
ALT
16.00 U/L    0    41
AST
23.00 U/L    0    40
CRP
0.16 mg/dL    0    0,5
T.P.H.A
Negatif         
VDRL-RPR
Negatif

Tahlil.Com | 10.04.2014 09:49
Sonuçlarınız normal sınırlardadır..
nurdanahmet38 | 03.03.2014 08:39

merhaba tahlil sonuçlarında bir sııntı varmı çok şüphede kaldol yardımcı olun lütfen

wbc:107 ref:6-14

ne:2,45 ref:2-7,1

ly:6,67 ref:1,8-9

mo:0,88 ref:0,3-1,1

eo:0,6 ref:0,01-0,6

ba:0,1 ref:0,01-0,25

ne:22,9 ref:39,9-70

ly%:62,4 ref:17,1-48

mo%8,2 ref:4,3-12

eo%:5,6 ref:0,01-7,6

ba%:0,9 ref:0,01-2,5

Tahlil.Com | 04.03.2014 09:53
Sonuçlarınızda problem görünmüyor..
mustafa_can_1998 | 14.08.2013 05:52

İyi gunler ben 15 yasinda erkegim wbc(9,8)lym(17,6)rbc(5,60)plt(266)neut%(74,6)neut#(7,3) sonuclar normalmidir

Tahlil.Com | 14.08.2013 10:39

Belirtiğiniz değerler hemogram yani kan sayımında çalışılan parametrelerden sadece bir kaçı, bunlar tek başına fazla bir fikir vermez.Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir, diğer kan sayım parametrelerinizde eğer bir sorun yoksa, sonucunuzda kayda değer bir problem olmayacağını söyleyebiliriz.

Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?

http://tahlil.com/hemogram-kan-tahlilindeki-kisaltmalarin-anlamlari



bhozgenc | 30.01.2013 09:05

merhabalar kolay gelsin tam kan sayımında NöTROFiL'im düşük LENFOSiT'im yüksek çıktı yardımcı olursanız verinirim. NöTROFiL % L 39,72 43,7 - 77,1 LENFOSiT # H 3,2 0,9 - 2,8

Tahlil.Com | 31.01.2013 07:12
Tüm kan sayım değerleri ile birlikte değerlendirmekte yarar var.Ancak viral kaynaklı bir enfeksiyon geçirildiğinin bulgusu olabilir.
Lenfosit yüksekliğine dair aşağıda detaylı bilgi var.


http://tahlil.com/lenfosit-nedirlenfosit-testi-ve-lenfosit-yuksekligi
| 30.10.2011 08:15

oğlum 41 günlük kan sayımları bunlar cıktı bunun degerlerini acıklarmısınız rica etsem cok merak ediorum şimdiden tsk ederimm





lökosit WBC ;10
nötrofil oranı ;21,2
lenfosit oranı;65,3
monosit oranı;10,4
eozinofil oranı;2,2
bazofil oranı;0,9
nötrofil mutlak sayısı;2,12
lenfosit mutlak sayısı:6,54
monosit mutlak sayısı:1,04
eozinofilmutlak sayısı:0,22
bazofilmutlak sayısı:0,09
eritrosit rbc:3,7
hemoglobin hgb :11,1
hematokrit hct:33,1
ortalama eritrosit hacmi mcv:89
ortalama eritrosit hemoglobini mch:29,8
ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu mchc:33,5
eritrosit dağılım genişliği rdw:14,2
trombosit plt:587
ortalama trombosit hacmi mpv:8,8
trombosit dağılım genişliği pdw:16,5
plateletkrit pct:0,52

Tahlil.Com | 01.11.2011 06:36
Kan sayım raporunda belirtilen mormal değerleri de yazmalısınız .Gördüğümüz kadarıyla kansızlık bulguları var
Sifilis Tahlili
Sifilis , frengi olarak da bilinen bir bakterinin neden olduğu tedavi edilmediğinde kronikleşen cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.
Kordosentez İşlemi Nedir? Hangi Durumlarda Önerilir?
Kordosentez tıp dilinde  perkütan umblikal kan örneklemesi olarak bilinir.
Tiroid Hastalıklarında Kullanılan FTI Kan Tahlili Nedir?
FTI testi, tiroid bezinin işlevinin kontrolü için yapılır.
Fenilketonüri Hastalığı Nedir? Tahlil ne zaman yapılmalıdır?
Fenilketonüri, kalıtsal olarak aktarılan bir metabolizma hastalığıdır.
Vitamin B-12 ve Folat Testi Nedir?
Bu testlerin en sık kullanım alanı; anemi veya nöropatininin (sinir hasarı) nedenini saptamaya yardımcı olmak; bazı hastalardaki beslenme durumunu belirlemek veya Vitamin B12 ile folik…
Kolonoskopi Tahlili Nasıl ve Neden Yapılır?
Kolonoskopi işlemi; bağırsağın ucunda kameralı bir aletle incelenmesidir.
tahlil.com
tahlil.com
tahlil.com