Obezite Cerrahisine Bağlı Hızlı Kilo Kaybı Kalp Krizini Tetiklemiyor

Yayın Tarihi : 2016/08/18 09:40 • Güncelleme Tarihi : 2016/08/18 09:40 • Yazar: Prof. Dr. Mustafa Cesur
Obezite Cerrahisine Bağlı Hızlı Kilo Kaybı Kalp Krizini Tetiklemiyor

Obezitenin cerrahi tedavisi sonrası kısazamanda kilo verenlerde kilo kaybının kalp krizini tetikleyip tetiklemeyeceği sıklıkla merak edilen bir konudur.
Bilimsel araştırmalar obezite tedavisi sonrası hızlı kilo verenlerde kalp krizioranın belirgin şekilde arttığına dair bulgu vermiyor. Hatta obezite cerrahisiuygun hastalarda kalp krizi riskini azaltıyor ve kalp fonksiyonlarında iyileşmesağlıyor.

Bu konuda henüz çok yeni bir bilimselaraştırmayı inceledim:

Oslo Üniversitesinden  Profesör Torbjorn Omland, ve arkadaşlarınınyaptığı ve European Journal of Preventive Cardiology dergisinin Aralık 2015sayısında yayınladıkları çalışma bu konuda önemli bilgiler veriyor.
Obezite cerrahisi ameliyatı sonucu 1 yıl sonunda kilo veren obezlerin, sadeceegzersiz ve beslenme tarzı değişiklikleri sayesinde kilo kaybı olan obezleregöre 12 aylık tedavi süreci sonunda; daha iyi kalp fonksiyonlarına sahipoldukları ve daha az oranda kalp yetmezliği, kalp krizi ve kardivasküler nedenlerebağlı ölüm riskine sahip oldukları gösterilmiş. 
İlgili çalışmada 74 obezite cerrahisi olan hasta ileaynı ortalama kiloda 62 cerrahi olmayan sadece egzersiz ve beslenme tarzıdeğişiklikleri ile tedavi olan hastalar 1 yıllık takip süreci sonundakarşılaştırılmış, cerrahi olan grup bir yılda ortalama %30 kilo kaybederken,diğer grup %8 kilo kaybetmiştir. 

Sonuç olarak obezite cerrahisi, kalp hastalıkları yönünden belirgin riskibulunan obezlerde kalp krizi ve benzeri kalp hastalıklarını önlemektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?